BIZIT plus

Nova optička tehnologija za savremenu enkripciju i poboljšanje digitalnog skladištenja

Tim inženjera Univerziteta Purdue (SAD), razvio je novu tehnologiju za unapređenje optičkog digitalnog skladištenja. Planirano poboljšanje odnosi se na zamenu Morzeovog koda – tehnologije koje se standardno koristi kod optičkih digitalnih nosača podataka – obojenim „digitalnim karakterima“, što bi, između ostalog, za posledicu imalo proširenje kapaciteta skladištenja i brže čitanje podataka.

PCPress.rs Image

Novi pristup optičkim medijima

Umesto klasičnog pristupa koji je koristio crtice i tačke, istraživači su eksperimentalno pokazali da je moguće kodirati podatke u ugaonom položaju malih, nagnutih antena (meta-površina), i time omogućiti da se skladišni prostor, koji je definisan samo rezolucijom senzora kojim se određuje ugaoni položaj antena, proširi.

Tehnologija se zasniva na korišćenju plazmoničnih aluminijumskih meta-površina, koje reflektuju polarizaciono-podesive plazmonične boje. Ekscitacijom lokalizovanih površinskih plazmona, kodiraju se diskretne kombinacije reflektovane, polarizovane svetlosti u različite boje. Jedna jedinica za skladištenje (nanopiksel), skladišti višebitne informacije u orijentaciji svojih sastavnih nano-antena, koje se, u obrnutom smeru, preuzimaju „pregledom“ reflektovane sekvence boje, pomoću dva linearna polarizatora.

S obzirom na široku varijabilnost boja i visoku prostornu rezoluciju meta-površina, predloženi pristup kodiranja će, osim proširenja kapaciteta za skladištenje, omogućiti brzo paralelno očitavanje i šifrovanje optičkih podataka velike gustine.

U radu objavljenom u „Laser & Photonic Reviews“, autori sugerišu da je na pomolu otvaranje novih mogućnosti u sferi napredne dinamičke stenografije i enkripcije putem optičke informacije. Uzevši u obzir da je u planu komercijalna primena tehnologije, tim je otvoren za saradnju sa različitim industrijama.

Izvor: MarketResearch

Facebook komentari: