Nova rešenja za skladištenje podataka

Za većinu IT organizacija Software defined Infrastructure (SDI) biće, ili već jeste, ne samo potreba već i neophodnost. IBM kao jedan od pionira u razvoju SDI arhitekture vodeći je vendor u rešenjima koja organizacijama omogućavaju fleksibilnost u planiranju i razvoju IT infrastrukture.PCPress.rs ImageIT organizacije se danas suočavaju sa porastom potrebe za kapacitetom za skladištenje podataka, performansi, funkcionalnosti i fleksibilnosti. Tradicionalna rešenja za skladištenje podataka dostižu maksimum mogućnosti da prate savremene IT trendove koji postavljaju nove izazove. Zbog ovih činjenica, “tradicionalno skladištenje” nije održivo za prevazilaženje novih očekivanja, gde se fleksibilnost postavlja kao imperativ, dovodeći do toga da za većinu IT organizacija Software-defined Infrastructura (SDI) će biti, ili već jeste, ne samo potreba već i neophodnost. IBM kao jedan od pionira u razvoju SDI arhitekture je i vodeći vendor u rešenjima koja organizacijama omogućavaju fleksibilnost u planiranju i razvoju IT infrastrukture.

Software-defined, ili ukoliko prevedemo na srpski jezik, softverski definisana (SD) arhitektura je unapređenje IT-a koje omogućava automatizaciju konfiguracije infrastrukture, podržavajući brz razvoj i usklađivanje infrastrukture sa zahtevima aplikacija i to u realnom vremenu.

Karakteristika SDS arhitekture, kao komponente SDI arhitekture, slično Software-defined Network (SDN) okruženju, je odvajanje funkcija skladištenja u dva glavna sloja: SDS Control Plane i SDS Data Plane sloj.

Control Plane je softverski sloj koji upravlja virtuelizovanim resursima za skladištenje podataka, omogućava zahtevane funkcije visokog nivoa kroz optimizovan, fleksibilan, skalabilan i brzo proširiv kapacitet. Mogućnosti obuhvataju funkcije virtuelizacije skladišta, automatizacije polisa, analitiku i optimizaciju, kreiranje i upravljanje rezervnim kopijama podataka, bezbednost podataka i integraciju sa API uslugama, itd.

Data Plane obuhvata infrastrukturu u kojoj se nalaze skladišteni, procesuirani podaci. Sastoji se od osnovnih funkcija upravljanja skladištem kao što su virtuelizacija, RAID zaštita, tiering, servisi kopiranja podataka (udaljeni, lokalni, sinhroni, asinhroni i point-in-time), enkripcija i deduplikacija podataka. Ove funkcije se mogu pokrenuti i njima upravljati kroz softverski Control Plane sloj.

IBM Spectrum Storage family se zasniva na spektru proizvoda koji ostvaruju neophodne funkcije Control Plane i Data Plane sloja, pružajući korisniku fleksibilnost u upravljanju, bezbednosti, kontroli i proširivosti infrastrukture.

IBM Spectrum Storage Suite predstavlja jedinstvenu softversku licencu koja integriše sve funkcije i ispunjava sve potrebe korisnika u vezi sa IBM SDS-om.

IBM Spectrum Storage proizvodi koji se odnose na SDS Control Plane sloj:

IBM Spectrum Control obezbeđuje veoma efikasno upravljanje infrastrukturom za virtualizovane, cloud i softver definisane prostore za skladištenje podataka smanjujući složenost upravljanja multi-vendorskom infrastrukturom bez potrebe za zamenom neke od postojećih storidž infrastruktura.

PCPress.rs Image
Za razliku od “tradicionalne infrastrukture”, kod SDS rešenja softverski i hardverski sloj su odvojeni, što omogućava fleksibilnost proširivosti i upravljanja podacima i prostorom za skladištenje podataka

IBM Copy Services Manager nudi centralizovanu kontrolu replikatornog okruženja koristeći pojednostavljene i automatizovane zadatke replikacije. Usluge Copy Services uključuju FlashCopy, Metro Mirror, Global Mirror i Metro Global Mirror.

IBM Spectrum Protect je transparentan, intuitivan i inteligentan softver koji kroz dve osnovne komponente (IBM DB2® database engine i aplikacijski programski interfejs – APIs) pruža sveobuhvatno rešenje za zaštitu podataka (backup, snapshot, arhiviranje, upravljanje prostorom i mogućnost oporavka u kritičnim situacijama).

IBM Spectrum Protect Snapshot je rešenje za point-in-time kopije podataka, koje obezbeđuje visok nivo dostupnosti i konzistentnosti kopija. Pruža najviši nivo zaštite podataka za IBM DB2, SAP, Oracle, Microsoft Exchange i Microsoft SQL Server aplikacije.

IBM Spectrum Copy Data Management automatizuje kreiranje i korišćenje kopija podataka (data snapshot-ove, vault-e, klonove i replikaciju) na postojećoj storidž infrastrukturi, čineći kopije dostupne korisnicima gde god i kada god im zatrebaju, bez stvaranja nepotrebnih i čuvanja neiskorištenih kopija osnovnih podataka.

IBM Spectrum Storage proizvodi koji se odnose na SDS Data Plane sloj:

IBM Spectrum Virtualize software je srce IBM SAN Volume Controller-a, IBM Storwize family proizvoda, IBM FlashSystem-a V9000 i VersaStack-a, sa kapacitetima za real-time kompresiju, stretched cluster i HyperSwap za rešenja visoke dostupnosti, easy tier, distribuiran RAID, enkripciju za interni i eksterni virtualizovani heterogeni kapacitet, FlashCopy snapshots i udaljenu replikaciju podataka.

PCPress.rs Image
IBM Software Defined Storage strategija se zasniva na spektru proizvoda za funkcije nad upravljačkim delom i infrastrukturom

IBM Spectrum Accelerate je softverski-definisano storidž rešenje dizajnirano za rapidnu implementaciju na heterogenoj infrastrukturi za hibridno cloud okruženje i namenjeno je pre svega za isporučivanje konzistentnih nivoa servisa u dinamičnim okruženjima.

IBM Spectrum Scale je dokazano, skalabilno rešenje za upravljanje datotekama koje se zasniva na IBM-ovom GPFS sistemu (General Parallel File System). Obezbeđuje prvoklasni storidž menadžment sa ekstremnom skalabilnošću, ubrzanim performansama i automatskim tiering-om podataka baziranom na definisanim polisama. Smanjuje troškove skladištenja podataka do 90%.

IBM Spectrum Archive omogućava direktan, intuitivan i grafički pristup podacima skladištenim u IBM Tape uređajima i bibliotekama uvođenjem standardnog formata Linear Tape File Sistem (LTFS) za čitanje, pisanje i razmenu opisnih metapodataka na formatiranim kertidžima za trake. Eliminiše potrebu za dodatnim menadžmentom traka i softverom za pristupanje podacima.

PCPress.rs ImagePut do softverski definisanog storidž rešenja može biti relativno direktan ili prilično kompleksan, u zavisnosti od obima projekta koji se razmatra. Važno je razumeti trenutne organizacione sposobnosti i izazove, i identifikovati specifične poslovne ciljeve koje treba postići primenom SDS rešenja. Svu neophodnu pomoć u razumevanju ovog koncepta, ali i svih drugih IBM proizvoda i akreditovanih obuka, možete dobiti kod ovlaštenog IBM distributera za Srbiju i region, INGRAM MICRO d.o.o. Beograd (www.ingrammicro.rs), koji svojim iskustvom i kompetencijama može doneti dodatnu vrednost IT rešenja kod vas ili vaših korisnika.

(Objavljeno u PC#246)

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , ,