Apple Wallet i COVID propusnica

Sve više se govori o COVID propusnicama. To postavlja pitanje – kako ćemo ih nositi? Apple Wallet nudi rešenje.

PCPress.rs Image

Apple telefon kao COVID propusnica

Apple Wallet nudi jednostavno rešenje za dostupnost COVID propusnica. Da ne bismo kopali po e-mailu, tražili papir sa kodom, Apple nam je ponudio jednostavno softversko rešenje. Naime, u okviru Apple Walleta unesemo naš sertifikat i jednostavno pokažemo tamo gde je potrebno.

Apple je najavio da će ova opcija biti ponuđena u okviru budućeg ažuriranja softvera za iPhone. Nova funkcija se oslanja na međunarodni standard SMART Health Cards, koji se već koristi u nekoliko država za izradu dokaza o vakcinaciji. Sama kartica se potpisuje privatnim ključem i kreira se javni ključ za verifikaciju vaših podataka.

Novi iOS 15 već nudi skladište za poverljive informacije poput podataka o vakcinaciji ili rezultate testova u okviru aplikacije Health i koristi se navedenim standardom. Sam zapis je moguće očitavati QR kodovima.

Apple obećava visok stepen privatnosti za sve podatke

Kompanija neće imati pristup uvezenim ili deljenim zapisima. Sa druge strane, svi podaci moraju da budu širfovani kako bi se bezbedno preneli i skladištili na drugo mesto. Apple ne može da vidi vašu kartu za vakcinaciju niti može da vidi kako i gde ste je koristili. Korisnik mora da da „odobrenje“ pre nego što se ovaj podatak podeli sa aplikacijama trećih strana.

Pročitajte i:  Apple će pogoniti AI servere svojim čipovima

Apple još uvek nije precizirao kada će ova opcija i softversko ažuriranje biti dostupno, ali svakako se očekuje svakog narednog dana.

Izvor: Techcrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,