Nove Google polise privatnosti za Chrome ekstenzije

Jedna od najboljih stvari kod Chrome browser-a je što poseduje ogroman broj ekstenzija, pomoću kojih se može prilagoditi različitim potrebama i unaprediti njegove funkcionalnosti. Problem je što pojedine od tih ekstenzija prikupljaju podatke bez znanja korisnika ili bez njihovih eksplicitnih dozvola za to. Zato je Google rešio da u budućnosti prekine sa takvom praksom.

PCPress.rs Image

Da bi to ostvario, Google je predstavio paletu novih polisa koje će na snagu stupiti u toku ove godine, sa ciljem da limitira tipove i količine podataka koje Chrome ekstenzije mogu da prikupljaju. Ove polise će se primenjivati kako na novim, tako i na postojećim ekstenzijama.

Prema novim polisama, ekstenzije moraju da zahtevaju potvrdu da mogu da koriste podatke od korisnika, kao i da se obavežu da će koristiti samo minimum neophodnih podataka. Na primer, ako Chrome ekstenzija ne mora da zna vašu lokaciju da bi radila, ona neće imati pravo da traži odobrenje da pristupi tom podatku. Developeri će takođe morati da daju mnogo detaljnije informacije o polisama privatnosti, što će ekstenzije koje razvijaju učiniti mnogo transparentnijim.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Chrome ekstenzije koje ne budu u skladu sa novim Google-ovim polisama privatnosti biće izbačene iz Chreome prodavnice, ali će istovremeno biti isključene i sa korisničkih računara na kojima su instalirane. Drugim rečima, ako u toku godine neka od Chrome ekstenzija koju koristite prestane da radi, razlog može da bude da nije usklađena sa novim Google-ovim polisama privatnosti.

Izvor: TechRadar

Facebook komentari: