BIZIT plus

Sneg kao obnovljiv izvor energije

Solarni paneli imaju problema sa proizvodnjom obnovljive energije kad god padne sneg. S obzirom da se očekuje da će se zime pojačati zbog klimatskih promena, proizvodnja energije u hladnoj, snežnoj sezoni će verovatno postati glavno pitanje u godinama koje dolaze. Srećom, naučnici iz UCLA-ja su upravo otkrili način proizvodnje električne energije iz snega.

PCPress.rs Image

Istraživači nazivaju svoj praktičan uređaj Snow TENG koji radi na principu triboelektričnog efekta, odakle i potiče skraćenica TENG (triboelectric nanogenerator). Uređaj radi tako što generiše struju preko statičkog elektriciteta. Kao što je objasnio vodeći naučnik na projektu, Richard Kaner, statički elektricitet se dešava kada materijal koji pušta elektrone dođe u kontakt sa materijalom koji ih prima. Sneg je prirodno pozitivno naelektrisan i oslobađa elektrone, što ga čini savršenim materijalom za generisanje energije. Prema istraživačima sa UCLA-ja, Snow TENG je napravljen od silikona, koji je negativno naelektrisan i aktivno privlači elektrone. Kada materijal primi elektrone, uređaj ih skuplja i pretvara ih u električnu energiju.

„Uređaj može da radi u zabačenim područjima, jer stvara sopstvenu energiju i ne treba mu baterija“, rekao je Kaner, koji je primetio da uređaj radi mnogo više od proizvodnje obnovljive energije. Snow TENG takođe može da izračuna prosečne snežne padavine i da izmeri brzinu i smer vetra. Uređaj stvara tek oko 0,2 mW električne energije po kvadratnom metru, što je u ovom trenutku dovoljno tek za napajanje manjih senzora u meteorološkim stanicama. Međutim, Kaner i njegov tim se nadaju da će svoj uređaj integrisati u postojeće solarne panele, što bi vlasnicima kuća omogućilo da proizvedu obilne količine energije tokom cele godine, a ne samo u toplim sezonama.

Pročitajte i:  U zdravstvu nema vremena za zastoje

PCPress.rs Image

Pored proizvodnje električne energije, uređaj se može koristiti i za praćenje performansi u zimskim sportovima. TENG može da prati stvari kao što su skakanje, hodanje ili trčanje i može lako da se doda na đon cipela s obzirom na njegovu fleksibilnost. Daljim razvojem, moguće je da će Snow TENG inspirisati kreiranje drugih atletskih uređaja za monitoring koji su potpuno samostalni. Nejasno je kada Kaner i njegov tim planiraju da svoj uređaj učine dostupnim široj javnosti. Proizveli su prototip pomoću 3D štampača, elektrode i silikona, što ga je učinilo jednim od najjeftinijih uređaja za generisanje obnovljive energije na tržištu.

Izvor: Inhabitat

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,