BIZIT plus

Nove tehnologije za nove klince

Uvođenjem novih tehnologija u nastavu učenici postaju zainteresovaniji i motivisaniji, što predstavlja ključne faktore za unapređenje obrazovnog sistema. Upravo je kompanija Lanaco  prepoznala važnu ulogu koju IT ima u nastavnim aktivnostima i implementirala dva značajna projekta u čak 65 osnovnih škola u Republici Srpskoj.

09-Nove-tehnologije-Dositej2Vodeći se idejom da utiče na smanjenje troškova obrazovanja i da unapredi standard obrazovnih institucija, kompanija Lanaco je osmislila i implementirala projekte Dositej i EduIS – koje je korporacija Intel proglasila izuzetno uspešnim i u svom izveštaju izdvojila projekat Dositej kao jedan od najboljih primera implemenatcije ove vrste projekta u svetu.

Računar za svako dete

Glavni cilj projekta Dositej je promocija interaktivnog učenja pomoću informaciono-komunikacionih tehnologija. Tokom prve faze realizacije projekta, opremljeno je 65 osnovnih škola u Republici Srpskoj. Ovome je prethodila obuka 11.000 nastavnika i njihova sertifikacija, koju je obezbedila kompanija Lanaco. Osim toga, sprovedena je napredna obuka za 530 nastavnika, koji svoja znanja mogu preneti dalje kolegama. Škole koje su učestvovale u prvoj fazi dobile su potrebnu infrastrukturu, računare, neophodan softver i ostalu opremu za korišćenje u nastavi. Opremljeno je 408 e-učionica, odnosno isporučeno je 10.200 računara za učenike. „U saradnji s kompanijom Intel implementirali smo ITAO platformu za kolaboraciju nastavnika, zatim smo organizovali i takmičenje za nastavnike pod nazivom Kreativna nastava uz CMPC kako bismo ih dodatno podstakli da što više koriste računare u nastavi. Trenutno implementacija Dositeja teče po planu, već imamo vidljive rezultate, a krajnji cilj projekta je da svako dete u Republici Srpskoj ima svoj računar u nastavnom procesu“, objasnio je Dragan Ninić, programski menadžer u kompaniji Lanaco.

Pročitajte i:  Četvrta sezona NIS Energy: nova energija za budućnost

EduIS sistem je kreiran na zahtev Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske i predstavlja kompletno rešenje na nivou države, fokusirano na osnovno i srednje obrazovanje. Ključna ideja projekta EduIS jeste uvođenje informacionog sistema u obrazovni sistem koji olakšava rad s mnoštvom dinamičkih podataka i čini ga efikasnijim. Sistem je kreiran tako da omogućava lakše praćenje ponašanja učenika, uticaj broja njihovih izostanaka na ocene, te tako obezbeđuje vrlo brzo reagovanje.

Veštine neophodne za 21. vek

09-Nove-tehnologije-Dositej4Svi učesnici u obrazovnom procesu – od nastavnika, pedagoga, do roditelja – imaju tačnu i pravovremenu informaciju koju mogu iskoristiti za pomoć u budućim akademskim i društvenim dostignućima svakog učenika prema njegovim potrebama.

Modul za roditelje i učenike je implementiran kao Web portal koji korisnicima pruža sve neophodne informacije o aktivnostima u nastavi. S druge strane, u modulu za nastavnike prikazana je elektronska verzija dnevnika kroz čije funkcionalnosti se mogu evidentirati aktivnosti učenika poput ocena, prisustva, ponašanja i predstojećih obaveza.

Poslovno-informacioni sistem EduIS omogućava školskim upravama da izvršavaju svakodnevne i periodične administrativno-finansijske zadatke, kao i da obavljavljaju zadatke, kao što su raspodela zaposlenih po odeljenjima, evidencija predmeta po odeljenjima, evidencija učenika po grupama i generisanje statističkih izveštaja. No, treba naglasiti i važnost modula za Ministarstvo obrazovanja ili neke druge nadležne institucije kojima je omogućeno prikupljanje, obrada i analiza informacija u svrhu razvoja obrazovanja, ali i upravljanje finansijskim sredstvima škole. Na osnovu izvršenih analiza, Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske došlo je do zaključka da škole koje koriste EduIS imaju oko 15 odsto uštede.

Pročitajte i:  MWC 2024: putovanje u (mobilnu) budućnost

„Implementacijom ovakvih rešenja učenicima je obezbeđeno sticanje veština koje će im biti nepohodne za život i rad u 21. veku. Na ovaj način, oni će sigurno biti potpuno ravnopravni s decom iz razvijenih zemalja i dobiće šansu da se izbore s konkurencijom u budućnosti. Projekti EduIS i Dositej znatno su doprineli povećanju stepena korišćenja informacionih tehnologija u obrazovnom sistemu i predstavljaju pozitivan signal, ali nam predstoji još mnogo truda i rada koji bi nam omogućio da budemo na nivou najuspešnijih u svetu“, poručuju iz kompanije Lanaco.

Međunarodno priznanje za Lanaco projekte

Univerzitet Kembridž je uvrstio projekte EduIS i Dositej u svoju jubilarnu publikaciju Guide to Excellence, što predstavlja značajno priznanje za njihovu uspešnost. Ova knjiga će biti distribuirana u 17.000 obrazovnih i državnih institucija širom sveta, a kompanija Lanaco je jedna od 11 organizacija iz celog sveta koja je predstavljena u njoj.

Osnovne karakteristike EduIS sistema

  • Efikasan sistem za prikupljanje informacija i podataka, s lakim i intuitivnim interfejsom za korišćenje. Svi podaci koji se već nalaze u elektronskoj formi lako i brzo se prebacuju u nov sistem i na taj način dobijaju veći značaj i značajno efikasnije se koriste.
  • Web bazirani i intuitivni interfejsi za korisnike i administratore sistema, koji omogućavaju brz unos podataka i generisanje velikog broja izveštaja.
  • Efikasno i napredno korišćenje informacija pomoću kojih odgovorna lica lakše i brže donose odluke, uz svođenje greške na minimum.
Pročitajte i:  MWC 2024: putovanje u (mobilnu) budućnost

www.lanaco.com

Olga Žarković

(Objavljeno u časopisu PC#211)

Facebook komentari: