BIZIT plus

Novi algoritmi: “Beskorisni” roboti na TikToku

TikTok buja od različitih ideja, a sadržaji pokrivaju apsolutno sve oblasti ljudskog interesovanja. Svoje mesto na platformi su pronašli i roboti, čak i oni koji uopšte nisu korisni.

PCPress.rs Image

Snimci na kojima se vide robotski koncepti koji nemaju nikakvu praktičnu funkciju su zabavni, a mogu da se posmatraju i kao mala umetnička dela. Korisnik @hmg….4 se, na primer, bavi rešavanjem problema koji uopšte nisu problemi, pa svojim „izumima“ rešava ono što je ranije već rešeno, te ono što nikada nije ni tražilo rešenje. Snimci su zbog toga bizarni, samim tim i smešni, a upravo je to ono što privlači publiku.

Slične sadržaje je objavljivala i Simone Giertz – “Queen of Shitty Robots”, te zaintersovani mogu da vide izume poput Wake-Up Machine, te Breakfast Machine. Giertz se danas bavi pravljenjem ozbiljnijih pomagala, pa njeni roboti više nisu samo šala. Tako novi proizvodi danas služe za olakšavanje života, te je, na primer, njena stolica za pse s poteškoćama u kretanju privukla veliku pažnju.

Pročitajte i:  EU otvara formalni postupak protiv TikToka

Voger, ili @jbvcreative, TikTok platformu koristi nešto drugačije, budući da stvara umetnost koja može samostalno da se pomera. Inspiraciju dobija iz stvari koje donose radost, a iz toga su nastali roboti koji mogu da podižu i spuštaju ruke, mašina koja cenzuriše srednji prst ili Bother Bot koji zaposlene ometa dok rade.

Društvene mreže su od samog početka otvorile prostor za one koji bi da reklamiraju svoje proizvode, posebno one koji se ne uklapaju u potrebe konzervativnih korisnika. TikTok u tome ide još dalje, te stvara nove mutante, koji su negde između konstantnog deljenja besmislenih sadržaja i rađanja nove umetnosti koju još uvek ne razumemo.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,