BIZIT plus

Novi Android telefoni mogli bi biti moćniji od iPhone 14 Pro

Mnogi vodeći Android telefoni iz 2022. su koristili Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 čipset, a naslednici bi trebalo da donesu sa sobom značajnu nadogradnju performansi.

PCPress.rs Image

Sledeća generacija je na putu

Sve ovo dolazi od pouzdanog tipstera Digital Chat Station, koji kaže da će Snapdragon 8 Gen 2 dolaziti sa „verzijom ultra visoke frekvencije“ koja je sposobna za taktiranje brzine do 3,4-3,5 GHz (u poređenju sa 3,2 GHz koje imamo danas). Međutim, biće većeg povećanja performansi u pogledu grafičkih mogućnosti – poboljšanja koja mogu da odvedu grafičke performanse iznad svega što Apple A16 Bionic čip u novom iPhoneu 14 Pro i iPhone 14 Pro Max može da ponudi. Uzimajući u obzir veoma visoke nivoe performansi koje nudi A16 Bionic čip, tvrdnja da bi Snapdragon 8 Gen 2 mogao da radi još bolje – barem u određenim zadacima – definitivno je hrabra i ona koju trenutno ne možemo da proverimo.

Imajte na umu da su performanse pametnog telefona uslovljene više faktora, a ne samo sirovom brzinom čipseta koji sve pokreće. Efikasnost softverskog kodiranja, količina raspoložive RAM memorije i upravljanje toplotom takođe igraju važnu ulogu. Jedna od prednosti na koju se Apple u velikoj meri oslanja kada govori o svojim brzinama je činjenica da je zadužen za ceo proces dizajna softvera i hardvera, ne oslanjajući se na proizvođače čipova trećih strana. Qualcomm ima Snapdragon Summit postavljen za 15-17. novembar, na kojem očekujemo da čujemo sve o čipsetu sledeće generacije i za šta je sposoban. Tada bi trebalo da imamo mnogo bolju predstavu o tome kako će to uticati na brzine na Android vodećim modelima iz 2023.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 Ultra prvi utisci: Ultra inteligencija

Iako mnogi korisnici telefona neće biti svesni modela čipseta koji se nalazi u njihovim telefonima, većini nas je stalo do toga koliko su brzi naši pametni telefoni – i zato će dolazak Snapdragon 8 Gen 2 biti značajan. Brzi pogled na telefone koji koriste Snapdragon 8 Gen 1 nudi neke nagoveštaje o tome koji uređaji bi mogli dobiti njegovog naslednika: Samsung Galaxy S22, Samsung Galaxy Z Fold 4, Xiaomi 12 Pro, OnePlus 10 Pro, Sony Xperia 1 IV i drugi. Jedan od prvih u redu za Snapdragon 8 Gen 2 mogao bi biti OnePlus 11. Očekujemo da će se telefon pojaviti u prvih nekoliko meseci 2023. godine, sa vrhunskim specifikacijama koje će odgovarati vrhunskom Qualcomm procesoru . Samsung Galaxy S23 bi takođe trebalo da izađe brzo nakon što uđemo u 2023. Glasine su da će svi regioni dobiti verziju telefona sa Snapdragon pogonom, a taj čipset bi trebalo da bude Snapdragon 8 Gen 2.

Izvor: Techradar

Facebook komentari: