Novi Bluetooth audio standard obećava bolji prenos zvuka i muzike

Bluetooth dobija novi spin-off standard za audio, nazvan LE (low-energy) audio, koji je najavila Bluetooth Special Interest Group (SIG). Ovo se razlikuje od generalnih Bluetooth formata kao što je Bluetooth 5. Ovo je novi standard specijalno za audio Bluetooth.

Prednosti LE Audio formata u odnosu na tradicionalni Bluetooth uključuju matičnu podršku za uređaje poput slušnih aparata i dodavanje funkcija kao što je deljenje zvuka. Deljenje zvuka je moguće zahvaljujući novoj „emitovanje audio“ funkciji koja je deo LE Audio standarda. Ovo će ljudima omogućiti da sa onima oko sebe dele ono što slušaju (na svojim telefonima ili drugim uređajima). Pojedinačni korisnici mogu, na primer, deliti muziku sa porodicom ili prijateljima. Kompanije bi takođe mogle da koriste ovu funkciju za emitovanje zvuka svima u javnom prostoru poput aerodroma ili bara.

Ostala poboljšanja sa LE Audio uključuju upotrebu novog Low Complexity Communication Codec (LC3), koji obećava kvalitetniji zvuk uz manje energije. Ovo bi takođe trebalo da pomogne programerima da naprave aplikacije koje neće toliko crpeti vašu bateriju. Na kraju, standard će omogućiti prenos većeg broja audio strimova, za koje Bluetooth SIG kaže da će pomoći programerima da poboljšaju stereo doživljaj na proizvodima poput pravih bežičnih bubica.

Pročitajte i:  Novi servis Neon je zapravo veštački humanoid, Samsung ga otkriva na CES-u 2020?

SIG je potvrdio da će Bluetooth specifikacije za LE Audio biti objavljene u prvoj polovini ove godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

25. sat

PC Press eCommerce
Tagovi: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.