ePlaneta

Novi japanski ministar za sajber bezbednost nikada nije koristio računar

Sa nagomilavanjem izazova na polju sajber bezbednosti i napadima koji postaju sve sofisticiraniji, očekivali bismo da ljudi kojima se daje vlast u ruke i koji se postavljaju na pozicije odgovorne za sajber bezbednost imaju bar malo znanja o toj oblasti. To očigledno nije bio uslov za japansku vladu, jer čovek koji je postavljen za novog ministra za sajber sigurnost nikada nije koristio kompjuter u svom životu.

PCPress.rs Image

Nezavisni zakonodavac Masato Imai raspitivao se o kvalifikacijama ministra sajber sigurnosti Yoshitaka Sakurada tokom sednice prekjuče. „Pošto sam imao 25 godina i bio nezavisan, izdavao sam uputstva svom osoblju i sekretaricama. Nikada u životu nisam koristio kompjuter“, navodno je izjavio Sakurada, prenosi Kyodo News.

Imai je razumljivo bio u šoku ovom izjavom, odgovarajući da je „neverovatno to što neko ko je odgovoran za mere sajber sigurnosti nikada nije koristio računar.“ Njegov šok je opravdan s obzirom da bi to bilo normalno očekivati od nekoga na ovom položaju.

Sakurada je izgleda prebacio odgovornost na državni sud, rekavši da „to pitanje treba da se reši od strane vlade kao celine. Uveren sam da nisam kriv.“ To je u suštini način političara da kaže da on nije postavio sebe na mesto ministra, tako da procena njegovih sposobnosti ili nedostatka istih ostaje na vladi.

Pročitajte i:  HubSpot istražuje hakove korisničkih naloga

Iako nije bilo poziva da Sakurada da ostavku sa svog položaja, trebalo bi da se dovede u pitanje njegov nedostatak iskustva, s obzirom na to da je odgovoran za nadgledanje sajber sigurnosti na Olimpijadi u Tokiju 2020. godine.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,