Novi kabl za 16 miliona puta brži internet

Microsoft, Facebook, te globalna telekomunikaciona kompanija Telxius završili su radove na postavljanju prvog podvodnog internet kabla ispod površine Atlantskog okeana. Dugačak je više od 6.500 hiljada kilometara, a proteže se od grada Bilbao u Španiji, do istočne obale Sjedinjenih američkih država, te će se koristiti za brz prenos podataka – od oko 160 terabita u sekundi, što je 16 miliona puta brže od trenutne prosečne brzine kućnog interneta.

PCPress.rs Image

Većina ljudi je svesna svoje svakodnevne zavisnosti od interneta, ali malo njih razume ulogu koju podvodne mreže kablova imaju u omogućavanju povezanosti. Ta uloga postala je jasna u oktobru 2012. godine, kada je uragan Sandy pogodio istočnu obalu SAD, te uništio komunikacione mreže i izazvao štetu od nekoliko milijardi dolara. Poplave su oborile servere, web-sajtovi su prestali sa radom, a prekid u konekciji uticao je na neke od najvećih svetskih ekonomija. Tako je postalo jasno da bi neka nova katastrofa mogla da dovede do toga da se ugrozi vitalna konekcija koja se proteže preko Atlantika.

Pročitajte i:  Blokiranje domena koji asociraju na poznate brendove

U kompaniji Microsof su upravo zbog toga počeli da traže potencijalna rešenja ovog problema, te ubrzo postali svesni da u kompaniji Facebook imaju slična interesovanja. Na kraju su postigli dogovor o partnerstvu, u okviru kojeg je trebalo da zajedno razviju, dizajniraju te implamentiraju Marea podvodni kabl. Kompanija Telxius, te kompanija u njenom vlasništvu – Telefónica, pridružile su se partnerstvu kako bi vodile konstrukciju, te nadgledale rad sistema u budućnosti.

Marea se proteže južnije od većine postojećih transatlantskih kablova, te će zbog toga biti bezbedan od prirodnih katastrofa koje bi u budućnosti mogle da dovedu do prekida u konekciji. Prosečna dubina na kojoj je kabl postavljen je 3,3 kilometra ispod površine mora, a uglavnom se prostire po dnu okeana, osim u priobalnim delovima, gde je ukopan kako bi se izbegle opasnosti od oštećenja. Kabl u sebi sadrži osam parova optičkih kablova obloženih bakrom, tvrdim plastičnim zaštitnim slojem i vodootpornim slojem.

Podvodni kablovi u Atlantiku već prenose 55% više podataka od transpacifičkih, te 40% više od kablova koji povezuju severnu i južnu Ameriku. Nema sumnje da će potreba za povećanim protokom podataka preko Atlantika nastaviti da raste, te tako Marea dolazi u ključnom trenutku.

Pročitajte i:  Microsoft Copilot AI će uskoro moći da se pokreće lokalno

Iz kompanije Microsoft kažu da je projekat završen tri puta brže nego što je to uobičajeno – za manje od dve godine. Marea kablovi imaju “otvoreni” dizajn, što znači da će im biti omogućeno da evoluiraju u korak sa tehnologijom. Kablovi će u budućnosti omogućiti i vezu sa mrežnim čvorovima u Africi, na Bliskom istoku, i u Aziji, odakle se očekuje sledećih milijardu internet korisnika.

Konstrukcija Marea mreže počela je u avgustu 2016. godine, a kabl je započeo svoj put preko Atlantika pre otprilike pet meseci. Fizički deo posla u vezi sa proizvodnjom i postavljanjem kabla je završen, a planira se da postane operativan početkom 2018. godine.

Izvor: Microsoft

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,