Novi malver simulira problem plavog ekrana

U vreme kada cyber napadi doživljavaju ekspanziju, pojavio se još jedan tip malvera, a koji lažira svima dobro poznatu nevolju u obliku plavog ekrana (Blue Screen of Death), te od korisnika traži da kupe ‘Windows Defender Essentials’ kako bi rešili problem.

PCPress.rs Image

Malwarebytes upozorava na novu opasnost, koja nosi naziv Troubleshooter, a kompanija je na sajtu objavila i screenshotove čitavog procesa, koji počinje plavim ekranom, te se nastavlja softverom za rešavanje problema, koji potom detektuje lažni problem. Na kraju, korisniku se preporučuje da kupi izmišljeni antivirus koji će, kako se obećava, rešiti problem. Hakeri za lažni softver traže 25 dolara, a uplate se vrše preko PayPal-a.

Troubleshooter malver do korisnika može da dođe na različite načine, a Malwarebytes je svoju verziju pronašao u krekovanoj instalaciji za softver. Nakon što se otvori, malver pokreće nekoliko fajlova koji izazivaju efekat plavog ekrana.

PCPress.rs Image

Sigurnosni stručnjaci su otkrili prečicu koja otvara prozor koji žrtvama omogućava da unesu određenu web adresu, zahvaljujući čemu postoji način da se korisnik oslobodi malvera, a bez plaćanja za lažni softver. Naime, CTRL+O otvara prozor u koji žrtva napada može da ukuca sledeći URL: “http://hitechnovation.com/thankyou.txt“, posle čega će se malver sam isključiti. Nakon ovoga, neophodno je sa računara ukloniti sve fajlove koji su stigli zajedno sa malverom.

Pročitajte i:  Android malver u lažnom Google Chrome ažuriranju

Izvor: Guru3D

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,