Review: Philips pravi Android partner

Dva Android televizora koja smo detaljno pregledali ostavili su na nas vrlo snažan utisak. I slika, i zvuk i dobro korišćenje Android‑a ukazuju na to da je Philips na pravom putu.

PCPress.rs ImagePovratak na vrh TV ponude je sigurno nešto što Philips priželjkuje, pogotovo što se već umorila nekolicina igrača koji su neko vreme igrali važnu ulogu u osvajanju novih tehnologija. Čini se zapravo da se Philips već vraća na tron, kada se sagledaju sve karakteristike, količina ugrađenih novih tehnologijai vrlo razumna cena po kojoj se sve to dobija.

Namerno smo najpre otpakovali 43PUS6412/12 – dijagonala od 43“ se ustalila kao najmanja od koje se mogu očekivati napredne karakteristike, pa i Philips sledi ovaj trend. Šta kod Philips‑a znači napredne karakteristike? Pre svega odličan IPS ekran 4K rezolucije s micro dimming direktnim LED osvetljenjem. Tako dobra kontrola osvetljenja je uostalom i neophodna, pošto je ovo prva Philips‑ova serija „6“ kod koje je uveden HDR. Izostavljen je „deplasirani“ 3D prikaz, a primećujemo i da HDR daje jako dobre rezultate kad je u pitanju dubina boja.

Pročitajte i:  Novi napredni LG uređaji za moderan dom stigli su u Srbiju

Priključaka ima u izobilju, mada izostavljeni su neki zaista nebitni kao što su VGA (koji još računar danas nema HDMI?) i kompozitni. USB port obezbeđuje standardne mogućnosti snimanja sadržaja (DVR) i reprodukcije videa, slika i muzike. Tjuner zadovoljava sve „zemaljske“ standarde, a kao bonus dobićete i satelitski tjuner, za neverovatan slučaj da i dalje posedujete satelitsku antenu. Kad se doda Android TV 6 na quad‑core procesoru uz 16 GB storage‑a (Android TV počinje upravo od 6400 serije), dobija se vrlo poželjan skup karakteristika.

Philips 55PUS7502/12 je još bolji uređaj, s raskošnih 55“ ekrana, takođe 4K rezolucije. Modele ove serije izdvaja prisustvo sasvim novog procesora za sliku nazvanog P5, gde „P“ označava Precision, a donosi poboljšanja u pet segmenata prikaza slike. Svakako ćete odmah primetiti znatno precizniji HDR (ako nemate snimljeni HDR materijal, možete da ga strimujete sa Netflix‑a), a iz Philips‑a tvrde da je čip spreman da podrži i HGL – format za TV emitovanje s širim opsegom boja. Prisustvo čipa se dobro oseća i u nizu zadataka poput filtriranja jake kompresije ili reskaliranja sadržaja niže rezolucije na 4K ekran. Videćete sliku kojoj je teško naći manu u gotovo svim uslovima,. Zvuk je takođe odličan jer je SoundBar ugrađen, s povelikim woofer‑om na poleđini TV‑a.

Pročitajte i:  WhatsApp na Androidu dobija novu traku za navigaciju koja je bliža vašim palčevima

Kad je u pitanju Android TV i njegova upotrebljivost, Philips je odlučio da i tu sve radi po pravilima. Već na prvi pogled nas je oduševio daljinski upravljač koji je podređen Android TV konceptu i kojim ćete vrlo brzo povezati TV s odgovarajućim Google servisima. Na prednjoj strani dominira Netflix taster kojim ćete brzo pozvati ovaj servis koji je očigledno značajan partner u čitavom projektu. Pravo oduševljenje u Redakciji izazvala je poleđina daljinca na kojoj je kompletna QWERTY tastatura i set kursorskih tastera, tako da vam za puno korišćenje Android‑a uz mnogo surfovanja i interakcija na društvenim mrežama neće predstavljati baš nikakav problem. U daljinski upravljač je ugrađen i mikrofon za Voice Search.

Inicijalizacija drugog Android TV‑a obavljena je po preporučenoj metodi koja vas upućuje na korišćenje smartfona ili tableta koji uparite s televizorom, a sva dodatna podešavanja se izvrše gotovo trenutno u skladu s nalozima na korišćenom uređaju. Naravno, moguće je naknadno izmeniti pojedine stavke – recimo da za YouTube koristite drugi Google nalog od onog koji koristite kao osnovni, ali to su već koraci koje ćete polako savladavati dok upoznajete televizor.

Pročitajte i:  Nov način pretrage na YouTube Music 

Philips ima i neke specijalitete kao što je Ambilight osvetljenje na oba modela, ili Philips Choice u sekciji aplikacija. Radi se, sve u svemu, o vrhunskim uređajima, u čiju je izradu i podešavanje uloženo mnogo truda. A rezultati nisu izostali!

Model Philips 43PUS6412/12 Philips 55PUS7502/12
Tjuner DVB-T/C/T2/S2 DVB-T/C/T2/S2
Ekran LED LCD 43” 3840×2160 LED LCD 55” 3840×2160
Zvuk 2×10 W zvučnici; 1×S/PDIF (Coaxial), izlaz za slušalice; HDMI ARC 2×10 W zvučnici; 1×S/PDIF (Coaxial), izlaz za slušalice; HDMI ARC
Slika 4×HDMI, 3×USB 2.0, 1×SCART, 1×YPbPr ulaz (Mini) 4×HDMI, 3×USB 2.0, 1×SCART, 1×YPbPr ulaz (Mini)
Mreža LAN priključak, dual-band Wi-Fi LAN priključak, dual-band Wi-Fi
Android Android 6; 1 GB RAM / 16 GB storage Android 6; 1 GB RAM / 16 GB storage
Cena 93.990 dinara 179.990 dinara

philips.hr/c-m-so/televizori

(Objavljeno u PC#248)

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,