Novi materijal za svemirski lift

Neophodno je mnogo energije da bi se stvari otpremile u kosmos, te je jedan od centralnih futurističkih snova i svemirski lift – dugački kabl koji bi povezivao Zemlju i neku svemirsku stanicu, a uz pomoć kojeg bi transport do određenih tačaka u kosmosu bio znatno olakšan.

PCPress.rs Image

Problem je u tome što bi takav sistem zahtevao lak i izdržljiv kabl, pa istraživači sa Univerziteta u Pekingu tvrde da su pronašli materijal koji bi to omogućio, a radi se o vlaknima koja su sastavljena od ugljeničnih nanocevi, koja bi u budućnosti mogla da omoguće izgradnju kosmičkog liftnog sistema. Tako transport materijala i opreme u kosmos više ne bi zahtevao ogromne količine energija, a samim tim ni novca. Ipak, da bi se došlo do lifta koji vodi do neke tačke u svemiru neophodno je da se reše svi tehnički problemi, a jedan od prvih su količine novog materijala koje su neophodne za konstruisanje kabla, te štit koji bi ga čuvao od kosmičkog otpada.

PCPress.rs Image

Kreatori tvrde da jedan kubni centimetar novog kabla može da izdrži više od 800 tona tereta, što znači da bi u kosmos mogao da transportuje oko 160 slonova, ako to bude neophodno. Upravo zbog toga se ovaj materijal opisuje kao najjači u odnosu na sve što je pre moglo da se vidi, te se očekuje da u budućnosti ima široku primenu, pa čak i da omogući konstrukciju dugo priželjkivanog kosmičkog lifta.

Pročitajte i:  Robot za potragu za životom u svemiru

Izvor: SCMP

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,