Novi mikrorobot je veličine ljudske ćelije

Novi mikrorobot, veličine jedne biološke ćelije (desethiljaditi deo centimetra), razvili su istraživači sa Univerziteta u Tel Avivu.

PCPress.rs Image

Mikrorobot je sićušna sintetička čestica koja se može kretati sa mesta na mesto

Može da se kreće između različitih ćelija u biološkom uzorku, razlikuje različite tipove ćelija, identifikuje da li su zdrave ili umiru, a zatim transportuje željenu ćeliju za dalje proučavanje. Takođe može ubrizgati lek ili gen u zarobljenu ćeliju. Mikrorobot je sićušna sintetička čestica koja se može kretati sa mesta na mesto i obavljati različite radnje autonomno, ili putem spoljne kontrole od strane operatera. Njegovi pokreti inspirisani su „biološkim mikroplivačima“ kao što su ćelije sperme i bakterije.

Istraživači su demonstrirali njegove sposobnosti, koristeći ga za hvatanje jedne krvne ćelije, ćelije raka i jedne bakterije. Nakon što je identifikovao željenu ćeliju, mikrorobot ju je uhvatio i pomerio ćeliju tamo gde je mogla da se dalje analizira.

Mikrorobot bi takođe mogao da identifikuje tip ćelije i njeno stanje (kao što je stepen zdravlja) koristeći ugrađeni senzorski mehanizam zasnovan na jedinstvenim električnim svojstvima ćelije.

„Namera je da se u budućnosti razvijaju mikroroboti koji će takođe raditi unutar tela – na primer, kao efikasni nosači leka koji se mogu precizno usmeriti do cilja“, rekao je prof. Gilad Yossifon, sa Fakulteta za mašinstvo Univerziteta. i Katedre za biomedicinsko inženjerstvo. On i njegov tim su razvili mikrorobot.

„Ove mogućnosti su relevantne za širok spektar primena, kao i za istraživanje. Između ostalog, tehnologija će podržati medicinsku dijagnozu na nivou jedne ćelije, uvođenje lekova ili gena u ćelije, genetsko uređivanje, nošenje lekova do odredišta unutar tela, čišćenje životne sredine od zagađujućih čestica, razvoj lekova i stvaranje „laboratorije“. na čestici“ – mikroskopska laboratorija dizajnirana da vrši dijagnostiku na mestima dostupnim samo mikročesticama“.

Izvor: Nocamels

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: