BIZIT plus

Novi mrežni hard disk iz kompanije Freecom

PCPress.rs ImageSa Gigabitnim mrežnim adapterom u sebi, najnoviji model Freecomovog Network Drivea iz XS serije sa 3,5-inčnim HDD-om u sebi, predstavlja 2-u-1 rešenje za skladištenje.

Do sada je USB2.0 interfejs standardno bio "krivac" za nepostizanje maksimalnih performansi eksternih hard diskova, ali to je bila cena njegove univerzalne povezivosti.

Rešenje za ovaj problem, uz mnogo dodatnih funkcionalnosti, donose nam mrežni diskovi.

Nova generacija mrežnih diskova radi na gigabitnim Ethernet mrežama, što znači da je kod njih brzina pristupa podacima ograničena jedino brzinom mreže. A gigabitne Ethernet mreže mogu da prenose u dupleks režimu po 1 milion bitova u sekundi (u oba smera). Naravno, potrebno je da imate gigabitni svič u mreži, da bi se iskoristio u potpunosti mrežni hard disk. Ukoliko u mreži nemate gigabitni svič, mrežni adapter u okviru mrežnog diska će automatski "dogovoriti" nižu brzinu rada (100 Mb/s, 10 Mb/s). To vam garantuje bolju kompatibilnost sa svim mogućim mrežama.

Pošto je mrežni hard disk u suštini samostalni hard disk u kojeg je ugrađena dodatna elektronika iliti embedded kompjuter, on se u mrežu prijavljuje kao i svaki drugi računar, dobija IP adresu od servera što upravlja tom mrežom. Uređaj se instalira preko FNS Assistant vizarda (Freecom Network Storage Assistant), a kasnije se može administrirati preko Web interfejsa. Tu se misli na podešavanje prava pristupa deljenim resursima u mreži. Jedan mrežni hard disk može imati više "šerova", baš kao i računar i za svaki od njih se mogu posebno podešavati prava pristupa.

Takav sofisticiran sistem podešavanja prava pristupa je neophodan da bi mrežni hard diskovi mogli da se koriste i u najzahtevnijim mrežnim okruženjima velikih kompanija.

Princip je isti – svi autorizovani korisnici u mreži jednostavno "vide" mrežnu konekciju (My Network Places u Windowsu) ili kada pregledaju mrežne računare (Entire Network / Microsoft Windows Network).

Može mu se pristupati preko CIFS-a, kad se za pristup uređaju koristi adresa \\NetDrive, ili preko SMB protokola kad se za pristup koristi adresa smb://NetDrive, ili preko http protokola kad se koristi http://NetDrive, ili preko FTP protokola kad se pristupa preko IP adrese, korisničkog imena i lozinke.

Izvor: Direct Link

Facebook komentari: