Novi nikl-litijumski akumulatori imaće 3,5 puta veći kapacitet od litijum-jonskih

Innovative-Nickel-Lithium-Battery-Beats-Lithium-Ion-2Stručnjaci iz japanskog nacionalnog instituta za naprednu industrijsku nauku i tehnologiju (AIST) razvili su nov tip baterija koje koriste nikl i litijum. Ove baterije mogu da akumuliraju tri i po puta više energije u odnosu na litijum-jonske, a što je još važnije, mnogo su bezbednije – litijum-jonske mogu da se zapale i eksplodiraju ako se nepravilno koriste.
Ne treba zanemariti uticaj litijum-jonskih baterija na industriju: one su pomogle razvoj mobilnih uređaja i električnih automobila. Ipak, i sa njima, električni automobili imaju ograničen radijus kretanja sa jednim punjenjem. Za 100 milja (oko 160 km), električnom automobilu treba oko 25 kWh energije, za šta je potrebno mnogo Li-ion baterija.
Stručnjaci iz AIST-a su razvili specijalan keramičko-stakleni film nazvan LISICON i kombinovali ga sa litijumom i niklom; rezultat je Ni-Li baterija koja kombinuje dobra svojsta baterija zasnovanih na niklu i litijumu, uz povećanje kapaciteta i mogućnost rada u režimima koji bi izazvali eksploziju Li-ion baterija.
Jedan od najvećih problema sa ovim baterijama ogleda se u tome što je proizvodni proces veoma složen, tako da će proizvodnja morati da sačeka usavršavanje tehnoloških procesa koje će dovesti do sniženja cena, ili će baterije biti vrlo skupe. Prednosti ne treba naglašavati: primera radi, električni automobil Tesla Roadster sa jednim punjenjem može da pređe 200 milja (320 km); ako bi koristio Ni-Li baterije iste mase, mogao bi da pređe 700 milja (više od 1100 km).

Pročitajte i:  Apple prva Vision Pro beta verzija  

Izvor: Softpedia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,