Novi NVIDIA AI model pomaže robotima da izvode trikove sa olovkom

Roboti mogu da obavljaju skoro 30 različitih zadataka.

PCPress.rs Image

AI model Eureka

Upotreba ljudi u svetu robotike sve je manja zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. NVIDIA Research je najavila model Eureka. Eureka je zapravo AI model koji se bazira na GPT-4 modelu i obučava robote da izvršavaju zadatke koristeći algoritme nagrađivanja. Ova veštačka inteligencija je trenirala robote da postupaju na određeni način putem sistema nagrađivanja i kazni, kako bi ih usmerila da izvršavaju određene zadatke. Eureka je naučila robotsku ruku da izvodi trikove sa olovkom baš kao što to radi i čovek.

Eureka je naučila različite vrste robota, uključujući one sa četiri noge i druge vrste robota, da izvršavaju različite zadatke. Ovi zadaci uključuju otvaranje fioke, korišćenje makaza, hvatanje lopte i izvršavanje gotovo 30 različitih zadataka. Veštačka inteligencija zapravo trenira različite vrste robota za izvođenje različitih korisnih radnji.

Prema istraživanjima kompanije NVIDIA, programi nagrađivanja koje koristi veštačka inteligencija a koji se baziraju na procesima eksperimentisanja i učenja kroz greške, čak 80 odsto su efikasniji u poređenju sa programima koje razvijaju ljudi. Veštačka inteligencija može da generiše bolje programe nego što to rade ljudi, čineći proces efikasnijim i preciznijim. Ovaj pomak je znači da su performanse robota takođe poboljšane za više od 50 odsto. Eureka takođe sama evaluira na osnovu rezultata obuke. Veštačka inteligencija analizira rezultate i ukoliko smatra da treba, prilagođava svoj način nagrađivanja.

Pročitajte i:  Meta istražuje razvoj AI slušalica sa kamerama

“Veštačka inteligencija funkcioniše kao učitelj”

NVIDIA Research je objavila biblioteku svojih Eureka algoritama, ohrabrujući druge istraživače da ih isprobaju u okviru NVIDIA Isaac Gym-a, platforme “fizičke simulacije za istraživanje učenja”.

Ideja da roboti uče druge robote privlači sve veći interes i uspeh. U maju 2023. godine, članak objavljen u časopisu Transactions on Machine Learning Research predstavio je novi sistem nazvan SKILL (Shared Knowledge Lifelong Learning), koji je omogućio AI sistemima da nauče 102 različite veštine, uključujući dijagnozu bolesti na osnovu rendgenskih snimaka grudnog koša kao i identifikaciju vrsta cveća.

Veštačka inteligencija deli svoje znanje i funkcioniše kao učitelj na neki način. Putem komunikacione mreže veštačka inteligencija uspela je da savlada svaku od tih 102 veštine. Istraživači na univerzitetima kao što su MIT i Univerzitet u Bristolu takođe su postigli uspeh, posebno u korišćenju veštačke inteligencije kako bi naučili robote kako da manipulišu predmetima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,