Novi Qualcomm IoT modem za uređaje koji će trajati po čitavu deceniju

U IoT svetu vreme ne protiče istom brzinom kao u ostatku tehnološke industrije, pa se meri godinama, ne mesecima, a godine bi kao mernu jedinicu uskoro mogle da zamene decenije.

PCPress.rs Image

Naime, budući da Qualcomm svoj IoT modem nije ažurirao u poslednje tri godine, vreme je da to učini, te da umesto LTE mreže uvede 5G. U međuvremenu bi trebalo da objavi još jedan uređaj koji će biti zadužen za tranziciju, a kako bi i uređaje slabije moći povezao na Internet of Things. Nakon toga stiže Qualcomm 9205 LTE čip, koji je najavljen 17. decembra, i koji će zameniti svog prethodnika – MDM9206. Iz kompanije kažu da se radi o jedinstvenom čipu koji će doneti ključne opcije za povezivanje mobilnih uređaja na IoT. U okviru novog proizvoda naći će se i LTE kategorija M1 – koja će biti zadužena za što efikasniji transfer velikih količina podataka između povezanih uređaja.

Budući da je model 9205 najavljen tri godine nakon svog prethodnika, Qualcomm je imao dovoljno vremena da ga učini manjim, te da obezbedi efikasnije načine za korišćenje energije, a iz kompanije kažu da je čip za 50% manji od modela 9206, sa 70% smanjenja utrošene energije, te delovima koji su manji za 40%, što novi model čini i jeftinijim za proizvodnju. Pored toga čip je kompatibilan sa svim svetskim LTE mrežama, te ima ugrađen GPS.

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

PCPress.rs Image

Pretpostavlja se da Qualcomm 9205 neće biti čip koji je namenjen prosečnim korisnicima, ali da će se naći u velikom broju uređaja koje koriste svakog dana.

Izvor: Android Central

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,