Novi ransomeware napada opremu za rudarenje Bitkoina

Nova linija ransomeware-a cilja opremu za rudarenje Bitcoina, a većina napada zabeležena je u Kini – zemlji u kojoj se nalazi najviše farmi za rudarenje.

PCPress.rs Image

Ransomeware je poneo ime hAnt, te je prvi put primećen u avgustu 2018. godine, da bi se novi talas napada dogodio početkom januara. Među najugroženiju opremu za rudarenje spadaju Antminer S9 i T9, koji se najviše koriste za rudarenje Bitcoina. Još uvek nije najjasnije na koji način napadači prvo inficiraju opremu i data centre farmi za rudarenje, pa neki eksperti pretpostavljaju da hAnt dolazi sakriven u okviru modifikovanog firmware-a, koji se nalazi online od sredine 2018. godine.

Kako se navodi u izveštajima, hAnt zaključava sve uređaje, i sprečava dalje rudarenje kriptovaluta, te se na ekranima pojavljuje poruka koja podseća na onu iz NotPetya ransomware-a: na engleskom i kineskom jeziku. Poruka se ipak razlikuje od poruka koje se obično pojavljuju tokom ovakvih napada, budući da je žrtvi ponuđen izbor, pa može ili da plati otkup od 10 Bitcoina (oko 36 hiljada dolara), ili da preuzme maliciozni firmware i pošalje ga dalje, kako bi se nastavilo širenje.

Pročitajte i:  Potrebni su globalni propisi za podsticanje trgovine imovinom na blockchain-u

PCPress.rs Image

U slučaju da žrtva ne plati otkup ili ne inficira bar hiljadu drugih uređaja, napadači obećavaju da će isključiti uređaje za hlađenje, što vodi ka potpunom uništenju opreme za rudarenje. Još uvek nema dokaza da je na nekoj napadnutoj farmi oprema uništena na ovaj način, tako da se ili radi o praznim pretnjama, ili su žrtve pristajale da ispune tražene zahteve.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,