BIZIT plus

Novi trend milenijalsa – biljke koje pevaju, za usamljene

Možda ne mogu da pričaju, ali uz pomoć tehnologije, biljke mogu da pevaju. Ili tačnije, puštaju muziku uz pomoć posobnog uređaja koji je na njih prikačen. Još 2014, inženjeri zvuka Džo Petruči i Džon Šapiro napravili su Midi Sprout. Mali uređaj koji se nežno kači na list biljke i električne struje pretvara u ambijentalnu muziku. 

plantwave

Ovaj uređaj, koji košta 220 dolara, uzeo je više od 33.000 dolara na Kickstarteru i do 2016, bio je spreman za prodaju. Trenutno izlazi novi model koji se zove PlantWave i za kojeg kreatori kažu da vam može pomoći da se osećate manje usamljeni. Heshtag #midisprout trenutno je vrlo popularan među zajednicom ljubitelja biljki. Manjak društvenog života i osećanja ispunjenosti ova sprava kada se uključi u vašu kućnu biljku, makar će malo smanjiti. A moći će i da uživaju u jednostavnim ambijentalnim tonovima za koje će znati da ih proizvodi baš njihova biljka.

https://www.instagram.com/p/B2KHlf1lTNf/?utm_source=ig_web_copy_link

U jednom kratkom videu, devojka će čak poljubiti biljku koja će svojim zvukom sada odgovoriti.

https://www.instagram.com/p/B2ZkXJCnini/?utm_source=ig_web_copy_link

Tehnologija uređaja Plantwave funkcioniše tako što povratnu informaciju biljke nakon nekog nadražaja, mašina zabeleži i pretvori električne impulse u zvuk sintisajzera. Čak i spoljašnji faktori poput vetra, svetla i ljudskog dodira mogu da narpave varijacije u podacima a samim tim u ritmu i tonu. Interesantno je i to, da neke biljke pevaju jače od drugih.

Izvor: NewyorkPost

Facebook komentari: