BIZIT plus

Novosti o misterioznoj Planeti 9

Astronomi od 2020. godine ulažu nove napore kako bi se odgovorilo na pitanja koja su u vezi sa Planetom 9, te na to da li se radi o planeti koja je pet puta veća od Zemlje, ili pak o crnoj rupi.

PCPress.rs Image

Ideja o Planeti 9 je prvi put obelodanjena 2016. godine, kada je primećeno da na nekoliko manjih objekata iz Kuiper Belt oblasti utiče gravitaciona sila nekog nepoznatog nebeskog tela, zbog čega se kreću drugačije od ostalih. Planetu do sada još niko nije pronašao, a verovatno zbog toga što se tamni objekti koji se nalaze toliko daleko teško detektuju, posebno kada se ne zna gde se tačno nalaze.

Na samoj granici našeg Solarnog sistema zabeležene su neobične pojave. Primećeno da se nekoliko kosmičkih objekata kreće drugačije od svih ostalih tela, a nikome još uvek nije jasno šta je uzrok takvom ponašanju.

U oktobru su se pojavile nove vesti o hipotetičkoj planeti koja bi mogla dase nalazi negde iza orbite Plutona. Neki tvrde da Planeta 9 uopšte ne postoji, drugi kažu da je najobičnija skupina kamenja. Niko dakle još ništa ne zna. Fizičarka Katherine Brown se donekle razlikuje, budući da misli da bi Planeta 9 (ili štagod da je tamo) mogla da dopuni teoriju gravitacije koju poznajemo.

Pročitajte i:  NASA: Milijarde dolara za put na Saturnov mesec

Izvor: Science Alert

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,