Nvidia bi mogla pobediti AMD u GPU trci

Nvidia je upravo potpisala novi proizvodni ugovor sa Samsungom za 8nm procesore koji napajaju njihove grafičke procesore.

PCPress.rs Image

Ugovor bi mogao ublažiti nestašicu zaliha u novoj godini

U pitanju su procesori serije RTX 30, što donosi olakšanje za probleme sa snabdevanjem sa kojima su se potrošači suočavali od lansiranja RTX 3070, RTX 3080 i RTX 3090. Dogovor je „vredan stotine milijardi wona“, a s jednim dolarom koji je jednak oko 1.098 južnokorejskih wona, ovo je vrlo verovatno ugovor o milijardama dolara. To može kupiti puno procesora, ali ako se nadate da ćete uskoro videti poplavu RTX 3080 na policama prodavnica, izveštaj ne govori čemu dogovori služe.

Iako bi se mogli koristiti za proizvodnju dovoljno RTX 3080 i RTX 3090s da zadovolje postojeću, neviđenu potražnju za novim karticama, ovi procesori bi se takođe mogli koristiti i na novim RTX karticama, uključujući RTX 3080 Ti ili mobilne verzije RTX 30 GPU-a za laptopove.

Bez zvanične najave, verovatno je sigurnije pretpostaviti da će to biti pomalo od svega s obzirom na veličinu ugovora. Postoji velika potražnja za postojećim karticama koje treba zadovoljiti, ali takođe znamo da novije kartice RTX 30 serije dolaze zajedno sa laptopovima. Novi ugovor o Nvidiji daje joj prednost u odnosu na suparnički AMD na proizvodnom frontu.

Pročitajte i:  Galaxy AI dostupan za „probnu vožnju“ korisnika pametnih telefona, kroz osveženu Try Galaxy aplikaciju

Novi ugovor dobra je vest za “Team Green” u tekućoj borbi sa rivalskim AMD-om. Uz sav posao koji AMD ulaže na proizvođaču TSMC, PCGamer ističe da verovatno postoji vrlo malo, ako uopšte ima, dodatnih kapaciteta za proizvodnju čipova. Gledajući Samsung, Nvidia može na tržište izbaciti više svojih Ampere kartica nego što to može “Team Red” sa svojim Big Navi karticama, a s obzirom na još uvek veliku potražnju za ovim sledećim generacijama grafičkih procesora, to je velika prednost za Nvidiju.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,