BIZIT plus

Nvidia i AMD isporučuju manje grafičkih karti zbog zasićenosti tržišta

AMD i Nvidia su prodavale grafičke karte neverovatnim tempom kada je svet bio zaljubljen u rudarenje kriptovaluta, ali onda je došlo do pucanja balona. Obe kompanije još uvek osećaju posledice kripto-tržišta, i prema novom izveštaju Jon Peddie Research-a, GPU isporuke nastavile su da padaju u poslednjem kvartalu, a mogle bi da se i dalje smanjuju u bliskoj budućnosti.

PCPress.rs Image

Sa procentualnog stanovišta, Nvidia je u četvrtom kvartalu 2018. godine primila malo teži udarac, a GPU isporuke su pale za 7,6%. Međutim, AMD nije daleko zaostajao, sa 6,8%.

„Potražnja kanala za dodatnim pločama (AIBs) početkom 2018. godine nije bila u skladu sa onim što se dešavalo na tržištu“, rekao je dr. Jon Peddie, predsednik i osnivač Jon Peddie Research-a. „Kao rezultat toga, kanal je bio opterećen prevelikim zalihama. To je uticalo na slabu prodaju GPU-a u četvrtom kvartalu, a to će verovatno biti primetno i u prvom i drugom kvartalu 2019. godine.“

Drugim rečima, trgovci u maloprodaji još uvek imaju višak zaliha grafičkih karti, prema proceni JPR-a. Već smo primetili pad cena nakon kolapsa kripto-tržišta u celini, ali ako je JPR tačna u svojoj proceni, moglo bi da dođe do većih rasprodaja kako bi se dostupne količine što pre redukovale.

Pročitajte i:  AMD Zen 5 CPU-ovi će biti dostupni tokom ove godine

Izvor: PC Gamer

Facebook komentari: