Nvidia i AMD najavljuju rast akcija zbog velike ekspanzije AI

Vrednosti akcija kompanija Nvidia i AMD porasle zbog optimizma investitora i sve većeg interesovanja za čipove koji pokreću veštačku inteligenciju. Ovaj optimizam je podstakao analitičare na Vol Stritu da povećaju vrednosti ovih kompanija. Investitori očekuju povećanu potražnju za čipovima usmerenim na veštačku inteligenciju, što dovodi do pozitivnih prognoza i povećanja vrednosti akcija ovih kompanija na tržištu.

PCPress.rs Image

Kompanije imaju dominantne pozicije

Nvidia trenutno ima dominantnu poziciju na tržištu naprednih AI čipova, ali se očekuje da će AMD dobiti na značaju ove godine kako povećava isporuke svojih čipova korporativnim korisnicima, navode analitičari.

“Obzirom na ograničenja u snabdevanju, korisnici često koriste celokupnu NVDA platformu kako bi dobili prioritetne isporuke”, navode analitičari. Predviđanja analitičara su da je 2024. “godina u kojoj AI počinje da se otvara”. Drugi proizvođači čipova poput AMD-a paralelno stiču tržišni udeo.

Akcije Nvidie su porasle 3 odsto na 563,65 dolara i dostigle su novi rekordni nivo. Akcije AMD skočile su za 7,5 odsto na 157,57 dolara. To je najveći nivo za više od dve godine. Vrednost akcija Nvidie se prošle godine više nego utrostručila, čime je postala globalno najvredniji proizvođač čipova.

Pročitajte i:  Opasnost od veštačke inteligencije u zdravstvu

Jedna grupa analitičara je povećala cenu za akcije AMD-a sa 120 dolara na 200 dolara, dok su drugi povećali svoja predviđanja sa 170 dolara na 195 dolara. Nvidia je takođe dobila povećanje ciljne cene sa 650 dolara sa 740 dolara.

Analitičari koji prate akcije Nvidie, njih 53, procenjuju da je srednja ciljna cena za ove akcije 625 dolara. Ova cena je neznatno niža u poređenju sa prethodnim mesecom, kada je iznosila 627,50 dolara. Većina analitičara vidi potencijal za rast vrednosti ovih akcija i preporučuje investitorima da ih kupe.

Analitičari koji prate akcije AMD-a, njih 47, procenjuju da je srednja ciljna cena za ove akcije 145 dolara. Ova cena je porasla u odnosu na prethodni mesec, kada je iznosila 130 dolara.

Takođe, većina analitičara prepoznaje povoljnu priliku za investiranje u akcije AMD-a i preporučuje ih investitorima.

Prema izveštajima, Nvidia planira da započne masovnu proizvodnju AI čipa namenjenog kineskim korisnicima kako bi se uskladila sa pooštrenim pravilima izvoza SAD. U decembru je AMD najavio dva nova čipa za data centre sa AI funkcijama.

Pročitajte i:  AI model koji je lažne video sadržaje podigao na novi nivo

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,