BIZIT plus

Nvidia će lansirati AI čip za Kinesko tržište

Nvidia planira da u drugom kvartalu 2024. godine započne masovnu proizvodnju čipa za veštačku inteligenciju namenjenog Kini kako bi se pridržavala američkih izvoznih pravila.

PCPress.rs Image

HGX H20, L20 i L2 čipovi

Čip H20 je najmoćniji od tri čipa koje je Nvidia razvila kako bi se uskladila sa ograničenjima objavljenim u oktobru.

Prvobitno je planirano da čip bude lansiran u novembru prošle godine, ali je taj plan odložen. Prema izveštajima, kašnjenje je nastalo zbog problema koje su proizvođači servera imali prilikom integrisanja čipa.

Početni proizvodni kapacitet će biti ograničen. Nvidia će uglavnom realizovati narudžbine za velike klijente.

Prema izveštajima, kineske kompanije oklevaju da kupe novi H20 čip i testiraju domaće alternative. Naime, kompanije strahuju da bi SAD ponovo mogle da pooštre ograničenja. Prošle godine je vodeći pretraživač Baidu naručio AI čipove od kompanije Huawei i na taj način odbacio čipove Nvidia-e.

Pored H20, Nvidia planira još dva čipa koja se pridržavaju novih ograničenja – L20 i L2. Kompanija još uvek nije najavila prodaju ni jednog od ova tri čipa.

Pročitajte i:  Nvidia grafičke kartice pokrenule AI revoluciju  

Krajem decembra, lansirana je modifikovana verzija naprednog gejming čipa koja je dizajnirana kako bi se kompanija pridržavala novih pravila.

Nvidia se oslanja na ove čipove kako bi sačuvala svoj udeo na tržištu u Kini nakon što su Sjedinjene Države ograničile i zabranile izvoz proizvoda, uključujući napredne AI čipove kompanije A800 i H800.

A800 i H800 su sami po sebi predstavljeni kao alternativa kineskim korisnicima u novembru 2022.godine oko mesec dana nakon što su SAD prvi put ograničile izvoz naprednih mikročipova i opreme u Kinu.

Prema analizi specifikacija čipova od strane SemiAnalysis-a, H20, L20 i L2 sadrže većinu najnovijih Nvidia-inih funkcija za rad sa veštačkom inteligencijom. Međutim, snaga čipova je smanjena kako bi se kompanija pridržavala novih pravila.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,