Nvidia kupuje proizvođača čipova Melanox za 6.9 milijardi dolara

Nvidia je potvrdila da kupuje kompaniju Mellanox, izraelskog proizvođača čipova visokih performansi. Vrednost ove akvizicije je 6.9 milijardi dolara, što je najveći iznos koji je Nvidia potrošila za ovu svrhu, do ovog trenutka. Za istu kompaniju bio je zainteresovan i Intel, koji je pre nekoliko meseci ponudio 6 milijardi dolara. Ova kupovina pomoći će Nvidia-i da se bolje pozicionira ne serverskom tržištu, koje zauzima trećinu njihove prodaje.

PCPress.rs Image

Mellanox je proizvođač čipova visokih performansi koji se koriste za ethernet velikih brzina i InfiniBand mreže koje služe za povezivanje servera. Ovakvi proizvodi se koriste u data centrima, cloud storage sistemima, kao i u superkompjuterima koji se upotrebljavaju za AI i druge tipove operacija koje obrađuju ogromne količine podataka.

Inače, Nvidia je objavila da je u poslednjem kvartalu njen prihod opao za 22%, prvenstvenu zbog opadanja interesovanja za rudarenje Bitcoin-a, zbog smanjenja prodaje najnovijih GPU-ova, kao i zbog trgovinskih problema sa Kinom. Jedine svetle tačke u njihovoj prodaji bili su AI i cloud computing, gde se njihovi proizvodi koriste za autonomna vozila, robotiku i neuralne mreže.

Pročitajte i:  Najbrži AI čip na svetu učiniće da današnji napredak deluje sporo

Akvizicijom Mellanox-a, Nvidia će biti u mogućnosti da proširi svoje prisustvo u tim oblastima. Tehnologije ove izraelske kompanije koriste se u više od polovine svetskih najbržih superkompjutera. Nvidia naglašava i da se potreba za ovakvim sistemima povećava eksponencijalno. To će obezbediti povećanu potražnju i za Nvidia i za Mellanox proizvode. U tom svetlu, udruživanje predstavlja prirodni nastavak dugogodišnjeg partnerstva ove dve kompanije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,