Nvidia odlaže razvoj platformi za nove Intel procesore

nvidia_ion_geforce_9400 San Francisko, 8. oktobar – Korporacija NVIDIA zvanično je objavila da privremeno obustavlja dalji razvoj platformi (čipset-ova) za nove generacije Intel procesora.

Sukob je nastao usled Intel-ove tvrdnje da četiri godine stara licenca koju je NVIDIA platila kompaniji Intel ne obuhvata Intel-ove Nehalem i Core procesore koji koriste DMI arhitekturu.

“Zbog Intel-ove tvrdnje da licenca ne obuhvata DMI bus koji je osnova arhitekture Core i7 i Core i5 arhitekture, praktično je nemoguće da nastavimo dalji rad na razvoju novih čipsetova”, kažu u kompaniji NVIDIA. “Dok sudski ne rešimo to pitanje tokom sledeće godine, odložili smo dalja ulaganja u razvoj DMI arhitekture. Do tada, nastavićemo da koristimo FSB arhitekturu koju koristi Atom generacija procesora, gde je naša Ion platforma već postigla zapažene rezultate, pre svega zahvaljujući kvalitetu integrisanog grafičkog čipa.”

Intel-ov predstavnik Čak Maloj (Chuck Mulloy) izjavio je da za sada nemaju komentar na odluku kompanije NVIDIA. “Sukob je nastao zbog prava korišćenja licence i mi još uvek nastojimo da prevaziđemo to neslaganje. Dalje od toga, za sada ništa ne možemo da kažemo.”

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Za sada još nepotvrđene informacije  govore o tome da NVIDIA ima problema i na drugim poljima, te da se polako povlači iz posla sa platformama za AMD procesore zbog izostanka interesovanja tržišta (AMD je kupovinom kompanije ATI praktično razrešio pitanje odgovarajućih platformi za svoje procesore, ostavljajući malo mesta za druge), a da su pod znakom pitanja i budući potezi kompanije na polju grafičkih kartica srednje i vrhunske klase – takođe zbog nekih neraščišćenih patentnih pitanja.

S obzirom da će se pomenuto pitanje između Intel-a i NVIDIA-e pred sudom naći tek tokom 2010. godine, NVIDIA će biti suočena sa značajnim padom aktivnosti (pa i prodaje), a korisnici će biti uskraćeni za značajnu opciju pri izboru platforme.

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,