BIZIT plus

NVIDIA potvrđuje sajber napad – jedan od potencijalno najvećih u istoriji

Grupa pod nazivom LAPSUS$ preuzima odgovornost za incident.

PCPress.rs Image

Potvrđen je hakerski napad

NVIDIA je potvrdila da su neki od njenih podataka ukradeni u okviru sajber napada koji se dogodio prošle nedelje. „Svesni smo da je akter pretnje uzeo akreditive zaposlenih i neke vlasničke informacije iz naših sistema i želi da ih kompromituje“, rekao je portparol kompanije.

NVIDIA nije precizirala šta je tačno ukradeno iz njenih računarskih sistema. Ali prema pisanju PCMag-a, grupa pod nazivom LAPSUS$ preuzima odgovornost za napad. Prema dosadašnjim informacijama poseduju 1TB podataka, uključujući šeme i izvorni kod drajvera. Organizacija zahteva otkup plaćen u kriptovaluti kako bi sprečili da fajlovi kompanije postanu javni.

Malo je verovatno da će NVIDIA stupiti u kontakt. Nakon prošlogodišnjeg sajber napada Colonial Pipeline-a, Biden-ova administracija je snažno obeshrabrila kompanije da sarađuju sa hakerima. „Ne očekujemo bilo kakav poremećaj u našem poslovanju ili našoj sposobnosti da opslužujemo naše klijente kao rezultat incidenta“, saopštila je kompanija.

Nakon što je saznala za napad 23. februara, NVIDIA kaže da je obavestila organe za sprovođenje zakona i počela da radi sa stručnjacima za sajber bezbednost kako bi odgovorila na incident.

Pročitajte i:  NVIDIA i Ubisoft zajedno rade na razvoju AI baziranih NPC-a

„Nemamo dokaza da je ransomware primenjen u NVIDIA okruženju ili da je to povezano sa sukobom između Rusije i Ukrajine“, saopštila je kompanija.

LAPSUS$ takođe tvrdi da njegovi postupci nisu bili politički motivisani. „Mi UOPŠTE nismo u politici“, navodi grupa u postu, prema izveštajima PCMag-a.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,