BIZIT plus

Nvidia priželjkuje povratak na tron

gtx-295-12-17-08 Nvidia želi da se vrati na prvu poziciju na tržištu grafičkih karti. Rešenja ove kompanije trpe žestok pritisak od strane ATI Radeon karti kompanije AMD u odgovarajućim klasama. GeForce GTX 260 i 280 karte nisu imale efekat kakav se očekivao u Nvidiji, mada je možda preciznije reći da su Radeon HD 4850 i 4870 oduvale sve pred sobom, kako po performansama, tako i po kriterijumu koji je za kupce najbitniji – odnosu cene i performansi. Da sve bude još gore, titula apsolutno najbrže karte bez obzira na cenu je takođe preuzeta od strane konkurencije sa izlaskom Radeon HD 4870 X2 modela.

Nvidia radi na novim kartama koje bi trebale da se pojave na CES 2009 sajmu, početkom januara u Las Vegasu. Prve slike su se pojavile, zajedno sa osnovnim informacijama o dolazećim modelima. Strategija je sledeća – postojeće GT200 grafičke čipove, na kojima se baziraju GeForce GTX 260 i 280 izraditi u efikasnijoj proizvodnoj tehnologiji (55-nm umesto 65-nm) i novodobijene čipove iskoristiti za kreiranje novih rešenja. Tako će nastati GeForce GTX 285, koji predstavlja unapređenu verziju GTX 280 karte, sa većim radnim taktovima. Međutim, u planu je i dual-PCB rešenje sa dva GPU-a, slično ranijem GeForce 9800 GX2. Radi se o GeForce GTX 295 grafičkoj karti, koja će posedovati dva 55-nanometarska GT200b GPU-a. Karta će koristi jedan osmopinski i jedan šestopinski konektor za napajanje, kao i dva DVI i jedan DisplayPort priključak. Bože podržan Quad SLI, a karta bi trebala da bude prava “aždaja” kada se radi o potrošnji – TDP je deklarisan na 289 W. Cena ovih karti još uvek nije poznata, mada stižu informacije da će Nvidia učiniti sve da cenovno bude što kompetitivnija prema konkurenciji. Kompletne karakteristike možete videti u priloženoj tabeli.

Pročitajte i:  Najbolja RAM memorija za AMD Ryzen 7 8700F

PCPress.rs Image

Tu nije kraj. Nvidia se priprema za narednu generaciju grafičkih čipova. Kompanija planira da krajem prvog kvartala naredne godine predstavi novi GT300 GPU, koji će činiti okosnicu oko koje će se razvijati top modeli naredne generacije. Kako se navodi, GT300 bi trebao da bude 55-nanometarski GPU, ali više detalja o njemu za sada nema.

Izvor: Digitimes

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,