ERP 2024

Nvidia ulazi na netbook/nettop tržište

PCPress.rs ImageNvidia se priprema za ulazak na tržište netbook i nettop računara. Ovaj segment PC industrije je jedan od najmlađih i istovremeno jedan od najbrže rastućih. Od njega se očekuje da nastavi sa intenzivnim rastom i donese veliki profit uprkos ekonomskim nedaćama, te stoga ne čudi odluka jednog od vodećih svetskih proizvođača čipova da uđe na to tržište.

Suštinski, glavni cilj  kompanije Nvidia je da ponudi bolje performanse u odnosu na praktično jedini dostupni Intel 945G čipset, koji je trenutno bez konkurencije u ovom tržišnom segmentu.  To se posebno odnosi na grafičke performanse. Oznaka platforme kompanije Nvidia će biti Ion. Ona će se oslanjati na MCP79 čipset, odnosno GeForce 9400M čipset, kakva mu je zvanična oznaka. Ovaj čipset će biti rešenje koje će kombinovati čipset, grafiku, IO i druge mogućnosti u jednom čipu. Predviđen je za upotrebu na Pico ITX matičnim pločama, u kombinaciji sa Intel Atom procesora. Podržani su jednojezgarni Atom 230 i dvojezgarni Atom 330 procesori.

Nvidia je predstavila referentni model nettop računara, po kome se dosta toga može zakjučiti. Pored čipseta, referentna ploča sadrži jedan SO DIMM slot za memoriju, jedan SATA konektor, a dozvoljava do šest USB portova, što je duplo više u odnosu na trenutno uglavnom korišćena tri USB porta. Tu je i par e-SATA priključaka, kao i VGA, DVI i HDMI izlazi. Ethernet port je standardan deo ponude, ali Gigabit Ethernet nije – veći deo netbook uređaja podržava samo 10/100 Ethernet standard. GeForce 9400M čipset je u stanju da dekodira HD video (do 25 Mbps bitrejt) i podržava 8-kanalni (7.1 surround) Linear PCM audio preko HDMI izlaza. Nvidia tvrdi da će Ion nuditi i bolju autonomiju od aktuelne Intelove platforme, uz zauzimanje duplo manje prostora. Za proveru ovih tvrdnji će se morati sačekati 2009. godina.

Pročitajte i:  Čip najvažniji na tržištu električnih vozila 

Izvor: NVIDIA, Smartpoint

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,