Obeležen Svetski dan intelektualne svojine

U prostorijama Američke privredne komore danas je konferencijom obeležen Svetski dan zaštite intelektualne svojine, koji se inače obeležava 26. aprila.

amchamIzvršna direktorka AmChama, Maja Piščević, na početku konferencije podsetila je na činjenicu da se za zaštitu intelektualne svojine bore već deset godina, a rukovodilac IPR grupe, Komiteta za borbz protiv sive ekonomije AmChama, Dragomir Kojić, izneo je podatak da je rezultat te borbe između ostalog i pad stope piraterije u Srbiji.

Prema nezvaničnim podacima koje je on izneo, očekuje se pad stope piraterije od 5 posto u odnosu na 2011. godinu, kada je iznostila 72 procenata, dok je, kada je AmCham krenuo u borbu, pre deset godina, ona bila 82 posto.

Na konferenciji je govorio i ambasador SAD u Srbiji, Majkl Kirbi, koji je istakao važnost borbe za zaštitu intelektualnih prava kao jedinog pravog osnova za napredovanje i inovacije.

On je rekao i da se upravo zemlje koje se najuspešnije bore sa ovim problemom nalaze na listi zemalja sa najuspešnijom ekonomijom, a pozivajući se na primer svoje matične zemlje.

Pročitajte i:  Nintendo tuži kreatore Yuzu Switch emulatora za pirateriju

Kirbi je izneo i podatak da smanjenje stope piraterije od 1 posto indirektno dovodi do otvaranja 1.200 novih radnih mesta, te da se time otvara prostor za nova zaposlenja ukoliko imamo na umu da je evropski prosek stopa od 35 posto, kojem Srbija treba da teži.

 

Facebook komentari: