Od narednog leta jeftiniji internet u roamingu, ali ne i razgovori

Evropski komesar za digitalnu ekonomiju i digitalno društvo Maryia Gabriel izjavila je da će mobilni podaci u roamingu pojeftiniti od narednog leta za građane EU i zemlje Zapadnog Balkana, koji će plaćati jedinstvenu cenu od 70 evrocenti za megabajt. “Od 1. avgusta 2018. godine operateri su preuzeli obavezu da ponude paket podataka u kome će cene megabajta biti i nekoliko puta niže od sadašnjih. Naš cilj je da jula 2019. godine zajednička cena za sve zemlje na Zapadnom Balkanu i sve zemlje EU bude 70 centi po megabajtu”, rekla je Gabriel. 

PCPress.rs Image

Gabriel očekuje da bi 2020. godine megabajt trebalo da košta 45, a do 2021. godine 20 evrocenti, preneli su mediji. Gabriel je naglasila da će niže cene važiti za mobilni internet, a ne za razgovore.  “Predviđeno je i proširenje regionalnog roaming sporazuma, koji trenutno postoji između operatera u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i BiH od 2014. godine. Tokom Digitalnog samita EU – Zapadni Balkan 13. juna u Sofiji on će biti proširen, tako da će obuhvatiti sve balkanske zemlje“, naglasila je Gabriel. 

Pročitajte i:  DIDS 2024 - Budućnost je… sada!

Na Samitu EU – Zapadni Balkan 17. maja u Sofiji odvojeno je 30 miliona evra za investicije u širokopojasnoj mreži za region Zapadnog Balkana.

Nedavno je pcpress.rs pisao da je premijer Ana Brnabić izjavila prošle nedelje, nakon učešća na Svetskom ekonomskom forumu u Sofiji, održanom u okviru samita EU i Zapadnog Balkana, da će ukidanje roaminga za zemlje Zapadnog Balkana ići u dve faze i da će prva podrazumevati ukidanje roaminga među zemljama regiona. “Ukidanje cena roaminga sigurno će ići u dve faze, prva će biti ukidanje roaminga unutar regiona, a druga ukidanje roaminga sa EU za ceo region”, rekla je tom prilikom Brnabić.

Izvor: N1

Pogledajte i: Termalne video nadzor kamere – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,