ERP 2024

IBM-u odobren patent za AI semafore

Kad govorimo o uticaju veštačke inteligencije na saobraćaj onda se obično misli na onaj tip kompjuterske „pameti“ koja upravlja autonomnim vozilima i oslobađa ljude od potrebe da sede za volanom. Međutim, IBM je problemu sigurnosti i efikasnosti saobraćaja pristupio s druge strane, pa su osmislili sistem veštačke inteligencije koja bi upravljala saobraćajem koristeći postojeću infrastrukturu – semafore, čime bi se značajno povećao protok vozila i pešaka na raskrsnicama.

PCPress.rs Image

Za ovu tehnologiju sada su dobili i odobrenje patenta od Američke Agencije za patente i mogu da nastave da je razvijaju kao vlastitu i zaštićenu. U patentu se opisuje sistem koji podatke dobija od kamera smeštenih na semaforima, te ga uz pomoć računara analizira. Algoritmi koji stoje iza analize tada izračunavaju optimalna vremena u kojima treba menjati signale na semaforima kako bi promet tekao optimalno u svakom pravcu, a u skladu sa zadatim mu ciljevima.

Kako bi se promet optimizovao u svakom trenutku kompjuter će dobijati i podatke o vozilima, vremenskim prilikama, kao i podatke s drugih raskrsnica, te će na osnovu svega toga donositi odluke o regulaciji prometa. Sistem će moći da razlikuje pešake koji se, na primer, kreću sporije nego inače, grupe dece, ljude koji eventualno padnu na pola puta i slično, pri čemu će biti moguće da se adekvatno odreaguje zaustavljajući promet iz nekog smera kada zatreba.

Svaka raskrsnica i svaka prometna situacija je različita – stoga ljudi mnogo bolje mogu regulisati saobraćaj od klasičnih semafora. Veštačka inteligencija trebalo bi da iskoristi kognitivne prednosti čoveka i uz postojeću tehnologiju da pomogne da se promet odvija brže i sigurnije, smatraju u IBM-u.

Pročitajte i:  Kina je napravila chatbot zasnovan na Xi Jinpingu

Izvor: TechRadar

Pogledajte i: IP video interfoni – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,