PC Press Studio

Od ruba do ruba, pokriva Aruba

Bežična mrežna oprema, pored performansi i sigurnosti, mora da bude i lako podesiva i prilagodljiva. Verovatno će vas nervirati ako za svaku sitnicu morate da zovete inženjere za održavanje. Za većinu stvari, Aruba ume da se pobrine samaAruba nije “samo još jedan AP” koji će vam brzo obezbediti WiFipristup u kući ili kancelariji. Zapravo jeste, ali postoje mnogobrojni scenariji gde će vam slučajno izabrani Access Point uređaji zagorčati život, pogotovo ako su od raznih proizvođača, a vaša mreža više ne obuhvata samo jednu kancelariju.

Scenariji za obezbeđivanje WiFi pristupa mogu da budu raznovrsni – od proširenja do useljenja u novi prostor u kome mreža nije rešena adekvatno za vaše potrebe, prostor koji zauzima nekoliko spratova, postojanje zabačenih prostorija koje su “slepe” WiFi tačke… Sve su to situacije u kojima “prosečni AP uređaji iz najbliže radnje” – jednostavno ne pomažu.

Najkomplikovanijima se mogu pokazati slučajevi kada bi trebalo pokriti velike prostore ili veliki broj korisnika. Ili, u najgoroj varijanti, oboje. Velike sportske i kongresne hale, te otvoreni prostori, poput sportskih terena ili turističkih znamenitosti koje se prostiru na velikim površinama prosto vape za dobrim internetom i dobrom pokrivenošću WiFi signalom. Ako pametno uložite u WiFi infrastrukturu na takvim mestima, to će vam se verovatno višestruko isplatiti jer na takvim mestima želite što više posetilaca, a s dobrom mrežom više posetilaca će objaviti slike na Instagram-u, Twitter-u i ostalim društvenim mrežama i tako privući još više posetilaca.

Aruba instant mreža

U opisanim situacijama pomaže samo enterprise oprema, a Aruba je upravo skup rešenja iz kompanije HP Enterprisekoji rešava WiFi probleme u velikim i komplikovanim okruženjima. Namerno smo naglasili skup rešenja, a ne skup uređaja, jer rešenje nije samo uređaj. Ipak, svako rešenje počinje od dobrog uređaja.

Dva sjajna uređaja zaista mogu da čine okosnicu enterprise mreže, bez obzira s kojim se od navedenih problema suočavate, a to su ArubaIAP-207 i HPE OfficeConnectOC20. Ni stari (u ICT granicama), dobri OC20 nije za bacanje, ali ArubaIAP-207 je zapravo njegova unapređena verzija. Krenimo redom u kratka poređenja ova dva uređaja.

HPE OfficeConnectOC20 nudi konekciju za preko 100 korisnika u 2,4 i 5 GHz opsezima na svakom radiju (ima ih dva). IAP-207 nudi 256 konekcija po radiju, ali podržava 16 BSSID-ova po radiju po kojima možete da identifikujete i koji su klijenti povezani na koji AP.

Pretpostavljate da pretpostavljamo da ćete koristiti više AP uređaja što se, iz već pomenutih razloga i podrazumeva. Bilo da se radi o više spratova, ili o velikom prostoru, ili o mnogo korisnika, ili o bilo kojoj kombinaciji otežavajućih okolnosti, Aruba će vam olakšati život.

Put putujem, mrežu roamujem

Najpre, ove AP uređaje možete da vežete u klaster. OC20 klaster podržava 8 AP uređaja, a IAP-207 nudi čak 128 uređaja u jednom klasteru. Klaster se izuzetno lako proširuje, jer samo za prvi AP morate da podesite parametre mreže i sigurnosne parametre, dok će svaki sledeći AP “prepisati” ove podatke od uređaja iz klastera u koji ga povežete. Ako pretpostavimo da je Zemlja ravna, Aruba bi mogla da je pokrije WiFisignalom od ruba do ruba, jednostavnim postavljanjem sledećeg AP-a kad WiFi signal počne da slabi.

Ono što je najlepše, klaster sam postaje pametan i upravlja priključenim klijentima. Kako se krećete kroz klasterski prostor, tako najbliži ArubaAP preuzima konekciju s klijentom. To je naročito značajno jer većina starijih WiFi klijenata nastoji da zadrži vezu s AP-om iako su se kretanjem približili drugom AP-u iz istog klastera. Aruba uspešno sama rešava ovaj problem takozvanih sticky klijenata.

Još dve razlike mogu da budu presudne pri vašem izboru AP-a. Naime OC20 ima Ethernetpriključak, dok IAP-207 sve rešava međusobnom bežičnom komunikacijom AP-a. Za uzvrat, IAP-207 ima BLE radio (Bluetooth Low-Energy) koji omogućava upravljanje Aruba Beaconsmrežom, a omogućava i precizno lociranje klijenata u mreži sa više AP-a.

Primera radi, to bi moglo lepo da se iskoristi da se “do u metar” locira bilo koji WiFikorisnik na nekom (imaginarnom) mitingu opozicije.

Naravno da ima još primera da se korisno iskoriste ovi location-basedservisi, na primer da se ustanovi da li neko na BIZIT-u sluša predavanja u sali ili ceo dan obitava pored šanka, ali sigurno ćete i sami prepoznati potencijale ove prednosti. Da ne zaboravimo, Aruba ima i softver i cloud servise koji omogućavaju vrlo lako podešavanje i nadgledanje celog WiFisistema.

 

www.arubanetworks.com

www.kimtec.rs

(Objavljeno u PC#256)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,