BIZIT plus

Odbačene tužbe u Indijani protiv TikToka

Sud je odbacio tužbu države Indijana protiv TikToka.

PCPress.rs Image

Sudija je odbacio tužbu države Indijana protiv TikToka koji je optužen za ugroženost bezbednosti dece. Sudija je rekla da besplatno preuzimanje aplikacije ne predstavlja potrošačku transakciju prema Zakonu o obanjujućoj prodaji Indijane kao i da sud nema nadležnost nad radom ove mreže.

Tužba, koja je podneta u decembru 2022. godine, bila je prva ozbiljna akcija koju je država preduzela protiv društvenih mreža. Podnosioci tužbe su izjavili da poštuju sud ali da se ne slažu i da razmatraju ulaganje žalbe.

Prilikom podnošenja tužbe TikTok je okarakterisan kao zlonamerna pretnja kineske kompanije koja nanosi štetu korisnicima u Indijani. U tužbi se navodi da TikTok privlači mlade ljude na svoju platformu pod izgovorom da je bezbedna, ali ih izlaže neprikadnom sadržaju, uključujući upotrebu droge i alkohola, golotinju i vulgarne reči. Takođe se tvrdi da kompanija prikuplja osetljive podatke i lične podatke o potrošacima.

Indijana se tokom poslednjeg meseca pridružila drugim državama u tužbi protiv Mete gde je pokazana zabrinutost zbog izazivanja zavisnosti od mreža kod dece što može da naškodi mentalnom zdravlju mladih korisnika.

Pročitajte i:  Šta se dogodilo kada je Indija zabranila TikTok?

Indijana je bila jedna od prvih država koja je naredila da se TikTok zabrani na uređajima vlade. Međutim, nakon što je njihov sud odbacio optužbe, postavlja se pitanje da li sve bilo samo „nepotrebna halabuka“ ili se tek očekuje dalji rasplet sudskih procesa protiv kineskog neprijatelja?

Izvor: cnn.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,