ERP 2024

Odbrana od pakla: AI sistem za detekciju požara

Navikli smo da slušamo o požarima koji svake godine gutaju šume u ovoj ili onoj zemlji. Kalifornija možda ima rešenje koje bi moglo da ublaži problem, a u pitanju je jedan AI sistem.

PCPress.rs Image

Glavna agencija za borbu protiv požara u Kaliforniji, Cal Fire, obučava AI sisteme da detektuju požare uz pomoć mreže od 1.039 kamera visoke rezolucije. Kada veštačka inteligencija primeti dim, odmah obaveštava vatrogasce, pa vatri može da se stane na put pre nego što se priroda preobrazi u pakao.

Tokom pilot programa sistem je uočio 77 požara pre nego što su primljeni pozivi od građana, što je oko 40% od ukupnog broja zabeleženih. Kamere koje koriste AI sistemi obično nadgledaju ljudi. Rad je naporan za obično ljudsko oko, jer se dim ne uočava tako lako. Iz Cal Fire kažu da je AI sistem olakšao stvari i neke požare uočio na vreme, pa ih je bilo lako zaustaviti.

Tehnologija ipak nije bez ograničenja. Sistemi mogu da uoče samo ono što je u dometu kamera, a još uvek je potrebna i ljudska intervencija da bi se potvrdilo da se zaista radi o vatri i dimu. Možda se uskoro pojave i neki samostalniji sistemi koji će moći da krstare šumama i sačuvaju ih od uništenja.

Pročitajte i:  Južna Koreja ulaže u lokalnu proizvodnju čipova 19 milijardi dolara

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: