BIZIT plus

Odeća koja greje uz pomoć aplikacije

Tehnološke novotarije donele su transformacije na različitim poljima, pa su na red stigli i zimski odevni predmeti budućnosti koji bi mogli da ukinu slojevito oblačenje, te donesu revoluciju među džempere i drugu toplu odeću.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o odevnim predmetima koji se kontrolišu preko aplikacije, na kojima je tim stručnjaka iz Kanade radio u prethodne tri godine. Kreacije do kojih su došli opisuju se kao pametna odeća koja može da se kontroliše preko pametnih telefona, a marka je ponela ime SKIINCore, te se sastoji iz gornjeg dela sa dugim rukavima, te donjeg dela. Odeća menja temperaturu prema uputstvima korisnika, te stvara toplotne uslove po meri onoga koji je nosi.

I gornji i donji deo su povezani na prilagođenu aplikaciju, koja omogućava menjanje temperature, a odeća nema žice, te druge dodatne elemente, budući da su kreatori pronašli način da se toplota prenosi kroz vlakna običnih materijala. Naime, odeća je sastavljena od provodnog prediva, koji se nalazi između sintetičkog sloja koji sprečava znojenje, te gornjeg dekorativnog dela. Provodni deo je povezan na bateriju od 56 grama, koja generiše 18 vati energije, što je dovoljno da tkanina ostane topla u periodu do osam sati. Pored toga, baterija stiže sa USB-C ulazom preko kojeg može da se puni i telefon.

Proizvodnja toplote je koncentrisana u onim delovima u kojima je telo najosetljivije na hladnoću – torzo, ruke, butine i stopala, te ne emituje toplotu na one delove koji se najviše znoje, poput leđa i grudi. Kada temperatura padne ispod podešene grejni delovi se automatski uključuju, a isključuju se kada sistem proceni da bi telo moglo da se pregreje. Pored toga, aplikacija registruje kada se korisnik kreće, te temperaturu prilagođava brzini kretanja.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari: