Duži životni vek za klasične video igre

Video igre stare brže od bilo kojeg drugog medijuma, te naslovi koji su izašli pre samo par godina novim igračima izgledaju kao prastari načini za zabavu. Najveći problem je odnos prema klasičnim igrama, te se postavlja pitanje da li bi u okviru reizdanja trebalo da ostanu netaknute, ili bi ih, pak, trebalo prilagoditi novim generacijama gejmera. Eksperti tvrde da bi trebalo činiti i jedno i drugo, a kako bi se održala pažnja, te sačuvala istorija.

PCPress.rs Image

Jedan od uspešnih primera takve prakse je Nintendo, budući da servis nudi NES igre sa sitnim ažuriranjima, poput online multiplayer opcije. Tu je i SNK 40th Anniversary Collection za Switch, koja okuplja 13 naslova za koje mnogi mlađi igrači nisu ni čuli, a koji su sačuvani tako da se skrene pažnja na važnost klasičnih igara.  Jedna od najzanimljivijih opcija u okviru nove Nintendo akcije je i “watch” funkcija, koja omogućava gledanje procesa igranja, ali se razlikuje od običnih gejmerskih video sadržaja na platformama kao što je YouTube, budući da posmatrač u svakom trenutku može da zaustavi video, te nastavi da igra tamo gde se snimak zaustavio.

Pročitajte i:  Da li Mario oseća bol? Komplikovano je 

Većina starijih igara ima i istorijsku vrednost, te je, na primer, Legend of Zelda bila prva koja je u gejmerski svet uvela ideju otvorenih svetova, a tu su i neki manje poznati naslovi koji su podjednako važni, poput SNK Sasuke vs. Commander, koja je zaslužna za stvaranje onoga što danas znamo kao „boss fight.“

Činjenica je da mnoge starije igre nisu zabavne kao neke novije varijante, budući da su spore, te ih nije uvek lako razumeti, pa upravo zbog toga akcije poput ove koju sprovodi Nintendo paralelno neguju netaknute verzije kultnih igara, te prepravljene varijante koje su namenjene onima koji odrastaju uz modernije igre.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,