Odiseja u svemiru: Ljudske nervne ćelije na Internacionalnoj svemirskoj stanici

Na Internacionalnoj svemirskoj stanici skupine nervnih ćelija, koje su dobile ime „mini-mozgovi,“ razvijaju se na način koji naučnici ranije nisu smatrali mogućim.

PCPress.rs Image

Skupine su razvijene iz matičnih ćelija na Univerzitetu u San Dijegu, u laboratoriji naučnika Alysson Muotri, a pre nego što su spakovane i poslate u kosmos, gde se, kako kaže naučnik, „razmnožavaju mnogo većom brzinom nego što se očekivalo.“ Naučnici su utvrdili da skupine ćelija emituju i moždane talase – kompleksne šeme koje ukazuju na moždanu aktivnost – a koji su slični onima kod prerano rođenih beba. Radi se o otkriću koje će naučnike sigurno motivisati da preispitaju ograničenja koja su u vezi sa organima koji se uzgajaju u laboratorijama, te etička pitanja koja su u vezi sa tom oblašću. Tim naučnika je takozvane „mini-mozgove“ povezao na robote koji su zaduženi za čitanje moždane aktivnosti, što je znak da je nauka sve bliža tome da u laboratoriji stvara oblike života koji bi mogu da budu delimično svesni, što je razvoj o kojem se ranije razmišljalo samo u kontekstu horor filmova.

Pročitajte i:  OpenAI: Dan kada su roboti počeli da uče kao ljudi

PCPress.rs Image

Ljudski mozak je toliko kompleksan da naučnici još uvek istražuju mnoge aspekte njegovog funkcionisanja, a jednostavne skupine nervnih ćelija bi mogle da ubrzaju taj proces, iako se radi o ćelijama koje tek simuliraju moždanu aktivnost. Nova studija koja je objavljena u magazinu Cell ukazuje da su, iako na prvi pogled jednostavne, ove skupine ipak kompleksnije nego što se mislilo, što znači da bi možda mogle da pruže odgovore na više pitanja nego što se očekivalo.

Iako niko nije govorio o tome zašto se eksperimenti odvijaju na Internacionalnoj svemirskoj stanici, pretpostavlja se da je tako zbog izmenjenih uslova u kosmosu, ali i zbog toga što na stanicu ne utiču zakoni koji bi stajali na put ovom procesu. Mišljena su, naravno, podeljena, pa dok neki tvrde da je i život stvoren u laboratoriji ipak život, i da ga tako treba i tretirati, drugi veruju da je nauka na prvom mestu, i da skupina nervnih ćelija ipak nije ljudsko biće.

Izvor: Futurism

Facebook komentari: