Odlaže se izgradnja fabrike za čipove u Arizoni

TSMC neće praviti čipove u Arizoni. Tajvanska firma je odložila početak proizvodnje 4-nanometarskih čipova u svojoj prvoj fabrici u Feniksu, u Arizoni, od 2024. do 2025. Razlog je nedovoljan broj kvalifikovanih radnika da bi završili izgradnju na vreme.

tsmc

Postoji pritisak države da se krene sa izgradnjom

Objekat u Arizoni je vrhunac CHIPS-a i zakona o nauci, koji je predsednik Bajden potpisao prošle godine. Ova mera treba da podstakne domaću proizvodnju poluprovodnika i uključuje 52,7 milijardi dolara finansiranja i poreskih kredita za kompanije koje grade fabrike u državi. TSMC traži 15 milijardi dolara poreskih kredita za svoje dve fabrike u Arizoni, iako predviđa ulaganje ukupno 40 milijardi dolara u državu.

Kašnjenje i dalje predstavlja probleme za tehnološke kompanije koje zavise od proizvodnje TSMC-a, pre svega za Apple. Budući iPhone i Mac računari će koristiti 4nm i 3nm čipove napravljene u fabrikama u Feniksu. Ako se kašnjenje nastavi, Apple će možda morati ili da odloži lansiranje proizvoda ili da se osloni na alternativne proizvođače. Intel ulaže 20 milijardi dolara u dva objekta u Arizoni zbog početka proizvodnje čipova 2024. godine, ali oni neće nužno biti dostupni za potrebe kompanije Apple.

Pročitajte i:  TSMC za sledeću godinu planira prelazak na 2 nm proces proizvodnje

Ipak, postoji pritisak da se TSMC fabrike pokrenu i rade. Očekuje se da ovakvi potezi ne samo da podstaknu američku ekonomiju, već i da diverzifikuju proizvodnju dalje od Kine. Taj napor bi mogao da se pozabavi pitanjima uslova rada i ograniči probleme ako se odnosi SAD i Kine pogoršaju. Oni neće rešiti svako pitanje, ali mogu smanjiti posledice političke drame.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: