Odlaže se proizvodnja Intel Meteor Lake procesora-a

Prema nezvaničnim izveštajima, Intel je otkazao TSMC-u proizvodnju 3 nm nodova za svoje Meteor Lake procesore. TSMC N3 je dizajniran za upotrebu u GPU-ovima, na 14. generaciji Intel Meteor Lake mobilnih CPU-ova. Za sada će se proizvesti samo mala količina, koja će biti namenjena za inženjerske primerke procesora, namenjenih za testiranje i verifikaciju proizvoda. Za TSMC to znači da će se usporiti razvoj 3 nm proizvodnih linija, što će dovesti i do smanjenja CapEx-a za 2023. godinu.

meteor lake

Prema istraživanju koje je sproveo TrendForce, Intel je planirao da outsource-uje tGPU čipset u Meteor Lake-u, a za proizvođača je odabran TSMC. Masovna proizvodnja ovog proizvoda bila je inicijalno planirana za drugu polovinu ove godine, ali je vrlo brzo odložena za prvu polovinu sledeće godine, zbog problema u dizajniranju proizvoda. Nedavno je, navodno, ponovo došlo do pomeranja rokova na kraj sledeće godine, čime je praktično potpuno otkazana 3 nm proizvodnja za celu 2023. godinu (sem za pomenutu malu količinu test primeraka).

Po svemu sudeći, Meteor Lake neće biti jedini proizvod koji je odložen. Intel Sapphire Rapid CPU serija za data centre, planirana je da se proizvodi od kraja prošle godine, ali je i ona odložena za godinu dana. Takođe, Intel Arc Alhcemist GPU-ovi su trebali da budu predstavljeni u prvom kvartalu ove godine, ali su i oni odloženi za drugu polovinu sledeće godine.

Pročitajte i:  Prodaja CPU-ova konačno prestigla „pandemijski“ nivo

Dakle, (za sada) kompletna lista odloženih procesora izgleda ovako:

  • (CPU za data centre) Sapphire Rapids: Q4 2021 → Q1 2023
  • (Desktop GPU) Arc Alchemist: Q1 2022 → Q3 2022
  • (Mobilni CPU) Meteor Lake: 2H 2022 → kraj 2023

Izvor: VideoCardz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,