BIZIT plus

Održan panel o upotrebi ćirilice na internetu

U Beogradu je održan „Ćirbasters“, šesti po redu skup posvećen našem drugom nacionalnom internet domenu .СРБ. Ovaj domen je moguće koristiti još od januara 2012. godine, što ga čini drugim ćiriličkim domenom na svetu, odmah posle ruskog .РФ. Na skupu je bilo reči o upotrebi ćirilice na mreži i načinima kako da se ona koristi što efikasnije.

PCPress.rs Image

„Kada smo počinjali da koristimo kompjutere nismo ni slutili u kojoj meri će oni promeniti naše životne navike. Napredak tehnologije je uticao i na korišćenje našeg pisma. Sada se, međutim, otvaraju novi načini za širenje upotrebe ćirilice na internetu, kojoj tehnologija ovaj put može biti saveznik“, rekao je na otvaranju skupa Vojislav Rodić, predsednik Upravnog odbora Fondacije “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS).

Ćirilicu danas koriste mnogi privrednici kako bi se izdvojili na tržištu, dok su državne institucije obavezne da na svojim sajtovima koriste ćirilicu. Međutim, veliki problem je predstavljalo preslovljavanje ćiriličnih natpisa u latinične, i obratno. Prema rečima Vladimira Marića, učesnika panela, njegova kompanija ovaj problem uspešno rešava na Drupal-u, besplatnom sistemu za upravljanje sadržajem otvorenog koda. Na taj način firme, ali i druge organizacije, štede mnogo vremena koje su ranije njihovi zaposleni trošili na prekucavanje svojih sadržaja sa ćirilice na latinicu, i obratno.

Pročitajte i:  UA Day konferencija u Beogradu: višejezičan, digitalno inkluzivan internet za sve

PCPress.rs Image

Problem predstavlja i upotreba ćirilice na jednoj od najpopularnijih platformi za pravljenje sajtova, WordPress-u. Web developer Sibin Grašić je objasnio kako se problemi sa objavom ćiriličkog sadržaja na ovoj platformi mogu jednostavno rešiti pomoću plugin-ova, odnosno softverskih komponenti koje dodaju specifična svojstva na već postojeću aplikaciju. Dok se na WordPress sajtove sadržaj može stavljati na ćiriličnom pismu i potom jednostavno konvertovati u latinično, obrnuti proces je već komplikovaniji, i ne bez pratećih grešaka. Međutim, developeri u Srbiji aktivno rade na rešavanju i ovog problema. Prema Grašićevoj statistici, od ukupnog broja WordPress sajtova u našoj zemlji manje od dva odsto je pisano ćirilicom, jer vlasnici sajtova i dalje imaju predrasuda o njenom korišćenju na internetu.

Iz navedenih razloga potrebno je promovisati široke mogućnosti za upotrebu ćirilice na internetu, koja je svakim danom sve jednostavnija za upotrebu, zaključak je svih panelista na ovom skupu.

Facebook komentari: