BIZIT plus

Satelit – disko kugla lansiran u orbitu

Američka kompanija, Rocket Lab, poslala je tri komercijalna satelita u orbitu tokom lansiranja rakete prošlog vikenda, međutim ispostavilo se da je pored ova tri išao još jedan neobičan satelit. Naime, raketa je lansirana sa Novog Zelanda, a sa sobom je ponela i satelit – disko kuglu, koja je u nedelju postavljena u orbitu oko Zemlje, a za koji kompanija kaže da će „biti najsvetliji predmet na noćnom nebu“.

PCPress.rs Image

Satelit ima oblik geodezijske sfere i napravljen je od ugljeničnih vlakana, sa 65 panela koji reflektuju sunčevu svetlost. Predviđeno je da se okreće brzo oko svoje ose, i da odbija sunčevu svetlost ka Zemlji, tako da izgleda kao da bljeska što se može videti ako je noćno nebo vedro. Humanity star obleti Zemlju za 90 minuta, stalno menjajući kurs za nekoliko stepeni, te se može videti iz svih mesta u svetu.

Novozelanđanin Peter Beck, CEO kompanije, projektovao je satelit i rekao je da se nada da će disko kugla nazvana Humanity Star “ukazati ljudima koliko su krhki u ogromnom univerzumu”, da je “čovečanstvo konačno, i da nas ovde neće biti zauvek”. “Ipak, uprkos toj gotovo nezamislivoj beznačajnosti, čovečanstvo je sposobno za velika i divna dela kada priznamo da smo jedna vrsta, odgovorna za brigu jednih o drugima, a svi zajedno i za našu planetu. Humanity star treba da nas podseća na to”, piše u manifestu njenog tvorca.

Pročitajte i:  Bombastični naslovi: Kad stari satelit padne na Zemlju

Osim što služi kao noćna poslastica za oči, Humanity Star nema naučne svrhe, te neće biti tu ni zauvek. Rocket Lab očekuje da će Humanity Star ostati u svemiru oko devet meseci pre nego što se njegova orbita raspadne, a satelit se vrati na Zemlju. Zato izađite i vidite prvu disko kuglu na nebu dok još uvek možete, a pojedinosti o tom projektu su na sajtu thehumanitystar.com gde se unošenjem naziva nekog grada može videti dan i sat kada će moći da se vidi disko kugla dok bude preletala.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: