Održan skup “IKT industrija – stub razvoja Srbije”

U prostorijama Privredne komore Srbije, a u organizaciji NIN Fokusa i PKS-a, održan je okrugli sto na temu “IKT industrija – stub razvoja Srbije”.

iktindustrijaJedan o prvih govornika u okviru uvodnog izlaganja, bio je Stefan Lazarević, državni sekretar u ministarstvu za unutrašnju i spoljnu trgovinu i telekomunikacije Srbije, koji je na samom početku istakao da razvoj moderne države nije moguć bez razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija. U ovoj oblasti, potrebno je usmeriti pažnju na tri segmenta – razvoj širokopojasnog pristupa internetu, razvoj elektronskog poslovanja i e-uprave.

Što je širokopojasnog pristupa internetu, Lazarević je rekao da je u Srbiji 38 posto domaćinstava ima pristup istom. U oblasti elektronskog poslovanja, prema njegovim rečima za razvoj elektronskog poslovanja neophodan je razvoj e-payment usluga i prisustvo elektronskog novca, dok se u oblasti e-uprave Srbija može pohvaliti servisima kakva je, na primer, e-registracija automobila, servis koji je od oktobra do sada iskoristilo preko 38.000 građana.

Adriano Martins, zamenik šefa delegacije EU u Srbiji, rekao je da IKT u Evropskoj uniji doprinosi rastu produktivnosti, a da je brzi pristup internetu osnova digitalne ekonomije. On je istakao da je zadovoljan napretkom Srbije, ali da je više mora da se radi na implementaciji zakona.

Na skupu je bilo reči o tome da je za reindustrijalizaciju jedan od preduslova IKT sektor, a da je država povećala ulaganje u ovaj sektor, a da je ova oblast prepoznata kao jedna od primarnih za razvoj, potvrdio je i Božidar Laganin, direktor SIEPA, koji je rekao da je mora stvoriti ekosistem u kome će se pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Među neophodnim aktivnostima, Laganin je izdvojio podršku ICT klasterima i izgradnju tehnoloških klastera.

Na otvaranju su govorili i predstavnici sva tri domaća operatera, kompanije Telekom, Telenor i Vip. Generalni direktor Telekoma, Predrag Ćulibrk, rekao je da država treba da zauzme značajniju ulogu u razvoju IKT sektora u odnosu na onu koju ima danas, ali i da ministarstva međusobno moraju više sarađivati. Na kraju svog izlaganja, on se osvrnuo i na proces prenosa fiksnog broja i rekao daje Telekom neopravdano napadan ovim povodom u poslednje vreme. Uve Frendhajm, izvršni direktor Telenora, rekao je da je optimističan oko toga šta Srbija može da uradi u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, te da je neophodna podrška države, sa čime se složio i Andread Graf, finansijski direktor kompanije Vip.

Među predstavnicima kompanija bio je i Slobodan Đinović, izvršni direktor komapnije Orion telekom, koji je istakao problem cene porta za ADSL, koji oni imaju, i rekao je ona za 30 posto veća u odnosu na pre par godina.

U okviru drugog panela, “e -Trendovi u Srbiji”, na skupu se govorilo o temamam elektronske trgovine i poslovanja, odnosno dosadašnjim rezultatima i pravci daljeg razvoja, kao i prednositma i primeni elektronske uprave, podršci IPA fondova eUpravi i ePoslovanju i saradnja MUP-a i eUprave.

Partneri organizatorima današnjeg okruglog stola bile su kompanije Asseco See, Orion telekom i Telekom Srbija.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,