Računari i Galaksija

Održana 10. Telekom Arena

U Beogradu je danas održana 10. Telekom Arena, regionalna konferencija jugoistočne Evrope o elektronskim komunikacijama.

Konferencija o elektronskim komunukacijama_panel1Na konferenciji u organizaciji Infoarene govorilo je više od 100 stručnjaka iz oblasti telekomunikacija iz regiona razgovaralo o stanju u ovoj oblasti, restrukturiranju preduzeća, srpskim regulatornim izazovima, propisima Evropske unije i razvoju novih usluga, održana je danas u Beogradu u organizaciji Infoarene.

Konferenciju pod pokriviteljstvom Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Republičke agencije za elektronske komunikacije, otvorila je Irini Reljin posebna savetnica potpredsednika Vlade Republike Srbije.

„Oblast elektronskih komunikacija je inovativna i stalno se menja. U skladu sa ovim, neophodno je obezbediti praćenje noviteta, odgovarajuću infrastrukturu i strategiju na čemu Ministarstvo telekomunikacija u kontinuitetu radi. U narednom periodu bićemo posvećeni razvoju širokopojasnog pristupa internetu i radimo na strategiji ovog pristupa za 2014. i 2015. godinu. Takođe, završavamo mape dostupnosti širokopojasne strukture, a radimo i na analizi i proceni digitalne agende”, rekla je Irini Reljin.

Milan Janković, direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije, rekao je da ukupan prihod tržišta telekomunikacija u Srbiji 1,54 milijarde evra, a učešće u bruto domaćem proizvodu oko šest odsto, kao i da je ovo tržište uprkos krizi stabilno.

Prema njegovim rečima, ulaganje u razvoj širokopojasnog pristupa je od velikog značaja, posebno razvoj nacionalne širokopojasne mreže koja može dovesti do povećanja produktivnosti, porasta BDP-a, otvaranja malih i srednjih preduzeća i novih radnih mesta, a za to može biti iskorišćena postojeća infrastruktura Srbije.

Na okruglom stolu lidera, na kome se govorilo kako elektronska komunikacija može podržati ekonomski rast i razvoj društva, kolika su ulaganja u telekomunikacijskom sektoru, o razvoju saradnje u ovoj oblasti u regionu, restrukturiranju sektora, ali i integraciji telekomunikacijskog i bankarskog sektora i „digitalnoj agendi“ učestovali su Irina Reljin, posebni savetnik potpredsednika Vlade Republike Srbije, Uve Fredhajm, direktor Telenora, Dragica Pilipović-Chaffey, generalna direktorka SBB-a, Marko Derča, direktor A.T. Kearney iz Slovenije, Saša Kramar, predsednik Uprave i izvršni direktor Iskon Interneta iz Hrvatske i Richard Neusl, izvršni direktor za Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju kompanije Kapsch CarrierCom.

Direktori regulatornih poslova kompanija Telekom, Telenor i Vip mobile, Slobodan Terzić, Daniel Šušnjar i Vera Nikolić, kao i Milan Janković, direktor Ratela na panelu o regulatornim izazovima, dosta pažnje posvetili su upravljanju elektronskom infrastrukturom u vlasništvu Srbije, budućnosti novih operatora, prenosivosti brojeva, komunikaciji strojeva/uređaja (M2M), državi kao operatoru elektronske komunikacijske infrastrukture u svom vlasništvu, nelojalnoj konkurenciji i razvoju širokopojasnog pristupa Internetu.

Učesnici okruglog stola direktora finansija među kojima su bili Jasna Smiljanić, izvršna direktorka za finansije i računovodstvo Telekoma i Andreas Graf, direktor finansija kompanije Vip mobile najviše su razgovarali o povratku ulaganja u nove tehnologije, svetlovodnoj mreži, dugoročnom razvoju LTE tehnologija, novim uslugama i dodatnim izvorima prihoda.

Tehnička opravdanost ulaganja u svetlovodnu mrežu i LTE, nove platforme i usluge, regulatorni izazovi u gradnji mreža s novom tehnologijom, upravljanje iskustvom korisnika bile su teme o kojima su polemisali Filip Banković, direktor tehnike, Telekoma, Damir Bartolin, direktor Sektora za multimedijski inžinjering, Odašiljači i veze (OiV) iz Hrvatske, Dejan Kastelić, direktor tehnike Vip mobile i Ana Samardžić, direktorka tehnike  za Srbiju, BiH i Crnu Goru kompanije Huawei.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

One thought on “Održana 10. Telekom Arena

Comments are closed.