ePlaneta

Održano najveće studentsko takmičenja u tehnologijama – Microsoft Imagine Cup

PCPress.rs ImageEkipa „Catchcake“ sa Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Subotice,  pobednik je desetog po redu takmičenja Imagine Cup koje je juče održano u velikoj sali Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Takmičenje je organizovala kompanija Microsoft uz podršku Ministarstva omladine i sporta i kompanije Telekom Srbija. Pobednici kategorije „Dizajn softvera“ predstavljaće Srbiju na svetskom finalu koje će se održati u julu ove godine u Sidneju.

Imagine Cup predstavlja najveće svetsko studentsko takmičenje u tehnologijama, koje  Microsoft organizuje od 2003. godine i koje okuplja više od milion studenata širom sveta. Odgovarajući na temu takmičenja „Zamisli svet u kojem tehnologija rešava najteže probleme“, studenti su nastojali da pomoću tehnologije reše neke od realnih životnih teškoća, kao što su borba protiv opakih bolesti, podizanje kvaliteta obrazovanja, održivost čovekove okoline, smanjenje smrtnosti dece i drugi veliki društveni problemi.

„Veoma je važno ohrabriti mlade ljude da svoja kreativna razmišljanja primenjuju u stvarnom svetu i na taj način doprinesu rešavanju problema od vitalnog značaja za čovečanstvo. Naša misija je da podržimo njihovu kreativnost i pomognemo u stvaranju boljeg sveta, kao i da doprinesemo razvoju društva.“ – izjavio je Jugoslav Pirić, generalni direktor kompanije Micosoft u Srbiji.

Pročitajte i:  Microsoft ulaže 4 milijarde evra u Francusku

Imagine Cup u Srbiji privlači veliku pažnju studenata. Ove godine, sedam timova akademaca iz Srbije izborilo se za učešće u finalu u nekoj od osam kategorija: dizajn softvera, razvoj igara, razvoj igara za mobilne telefone, Windows Azure izazov, IT izazov, Windows phone izazov, razvoj metričkih aplikacija, i Kinect Fun izazov.   Takmičenje je ove godine podržano od strane Ministarstva za omladinu i sport Vlade Republike Srbije, kompanije Telekom Srbija i Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

“Ministarstvo omladine i sporta posvećeno je davanju podrške mladim, obrazovanim i ambicioznim ljudima, studentima koji prevazilaze standardne okvire obrazovanja i rade na unapređenju svojih znanja i veština. To je deo sistemske i stalne podrške koje Ministarstvo omladine i sporta pruža mladima u skladu sa Nacionalnom strategijom za mlade, Zakonom o mladima i Strategijom karijernog vođenja i savetovanja“ – izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu sporta i omladine, Ivana Kovačević i dodala: “Ponosni smo na činjenicu što naši studenti imaju priliku da učestvuju u najvećem svetskom studentskom takmičenju u tehnologijama, na kojem učestvuje više od million studenata širom sveta. Ovo je idealna šansa da se promovišu i pokažu spremnost da se znanjem uhvate u koštac sa kolegama iz celog sveta.”

Pročitajte i:  Microsoft je predstavio Team Copilot

Dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Ilija Ćosić, na otvaranju ovogodišnjeg takmičenja istako je da naši studenti svojim rezultatima svakodnevno pokazuju da pripadaju svetskom i evropskom vrhu a potom se i osvrnuo na doprinos samog organizatora ovog velikog takmičenja.

PCPress.rs Image„Fakultet tehničkih nauka ima veoma plodnu saradnju sa kompanijom Microsoft koja je bila dalekovida i poklonila veliki broj licenci svojih najsavremenijih softverskih proizvoda, tako da danas, svi studenti i zaposleni imaju licencirane operativne sisteme, a kao i informacioni sistem fakulteta.“ izjavio je gospodin Ćosić.

I ove godine, podršku mladim takmičarima je na svoj način pružila kompanija Telekom Srbija.

“Naša kompanija svakodnevno stremi da uz pomoć najsavremenijih tehnoloških rešenja unapredi i ulepša život svojih korisnika, pri čemu nastojimo da podstičemo različite aktivnosti koje imaju isti cilj. Posebnu pažnju posvećujemo promociji praktične primene znanja iz oblasti informacionih tehnologija kojima mladi raspolažu i upravo zato i podržavamo ovo takmičenje. Imagine Cup podstiče studente da razvijaju rešenja zasnovana na savremenim tehnologijama za neke od najvećih izazova sa kojima se čovečanstvo suočava. Izuzetna posvećenost i kreativnost učesnika motivišu nas da ovom partnerstvu već četiri godine pridajemo poseban značaj. ” rekla je obraćajući se prisutnima Jelena Stojanović, direktorka marketinga i prodaje u kompaniji Telekom Srbija.

Pročitajte i:  Microsoft potvrdio gašenje svog podvodnog data centra

Finale najprestižnije kategorije Dizajn softvera održaće se u više od 70 zemalja sveta, da bi se na finalu koje se održava u julu, u Sidneju, odabrali svetski prvaci; učesnici svetskog finala za ostale kategorije biće odabrani online. Naši studenti su u prethodnih devet godina osvajali nagrade u različitim kategorijama, kako na regionalnim, tako i na svetskim finalima. Prošlogodišnji pobednici domaćeg finala, „4K-join“ sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, reprezentovali su Srbiju u najboljem svetlu – predstavivši svoj projekat HAUS (Home Automation Utility Service ) koji je na prisutne ostavio zapažen utisak. Najbolji rezultat do sada, ostvaren je 2010 godine, kada je ekipa TFZR sa Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” iz Zrenjanina osvajila titulu vicešampiona sveta u kategoriji “dizajn softvera”.

Izvor: Microsoft

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,