Računari i Galaksija

Office 365 donosi zaštitu od ransomware napada i phishing prevara

Zaštita ličnih podataka i dokumenata od cyber napada postaje sve važniji momenat u životima pripadnika online zajednice, pa je i Microsoft predstavio nove sigurnosne opcije za Office 365 paket.

Naime, radi se o poboljšanjima čiji je cilj da korisnike zaštite od virusa, te phishing prevara, kao i od ransomware-a koji je postao uobičajena pretnja savremenog doba. Neke od ovih alatki su sa poslovne verzije Office-a 365 dospele na onu koja je namenjena pojedinačnim korisnicima, a jedna od njih je i 30-day OneDrive backup opcija koja se nalazi u sklopu funkcije Files Restore. Zahvaljujući novim opcijama, Office 365 sada može da detektuje ransomware napade, i da korisnicima, koji su bili žrtve ovakvih nesrećnih okolnosti, pomogne tokom procesa vraćanja podatka, budući da OneDrive vraća u stanje koje je imao pre nego što se napad dogodio.

Nove alatke se tiču i deljenja dokumenata između korisnika, pa sada postoji lozinka koja je potrebna da bi se pristupilo nekom podeljenom OneDrive folderu, a koja štiti dokument u slučaju kada je link ka podeljenom folderu dalje prosleđen, a bez dozvole onoga koji ga je kreirao. Tokom 2018. godine očekuje se još jedna opcija iz ove kategorije, a zahvaljujući kojoj će svi linkovi na koje se klikne u okviru Word, Excel i PowerPoint dokumenata biti proveravani, a da bi se utvrdilo da li su web-sajtovi na koje vode sigurni, te da li sadrže neki malver ili elemente koji ukazuju na phishing prevaru.

Pročitajte i:  Copilot Pro košta 20 dolara i donosi napredne AI funkcije

Nove sigurnosne mere odnose se i na komunikaciju između korisnika, pa Outlook.com sada nudi end-to-end enkripciju mejlova, koja uključuje sigurnosne mere koje pre svega štite onoga koji dobija mejl. U slučaju da primalac mejla poruku ne otvara na nekoj od sigurnih lokacija, a poput Outlook-a, Windows Mail-a, ili prilagođene mobilne aplikacije, biće preusmeren na sigurnu Office 365 web stranicu, na kojoj će dobiti i jednokratnu lozinku za pristupanje mejlu. Na kraju, tu je i opcija zahvaljujući kojoj uskoro neće biti moguće kopiranje i prosleđivanje mejlova sa Outlook.com platforme, budući da će poruke biti enkriptovane čak i kada se otpreme na neki uređaj.

Izvor: Engadget

Pogledajte i: Genetec direktno protiv sopstvenih partnera! Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , ,