BIZIT plus

Ogroman porast phishing napada tokom 2022. godine

Godišnji izveštaj kompanije Perception Point ukazuje da je broj pokušaja naprednih phishing napada tokom 2022. godine porastao za čak 356 procenata. U izveštaju se navodi i da je ukupan broj napada povećan za 87 odsto.

PCPress.rs Image

Napadači su fokus svojih napada počeli da preusmeravaju sa elektronske pošte i web browser-a, na cloud okruženje. Iako su email i web browseri i dalje najveći ciljevi napadača, tokom 2022. godine je zabeležen porasta napada na sve druge kanale za 161 procenat. Phishing napadi čine dve trećine (67.4 procenta) od ukupnog broja napada, dok su tzv. Business Email Compromise napadi porasli za 83 procenta. Microsoft je bio brend koji je najviše lažno predstavljan u zlonamernim email-ovima i on je 3.3 puta češće upotrebljavan od prvog sledećeg brenda (LinkedIn-a), koji je takođe u vlasništvu iste kompanije.

Broj telefonskih prevara povećan je za 363 procenta. U njima se napadači predstavljaju kao da su zaposleni u legitimnim kompanijama i koriste tehnike socijalnog inženjeringa da ubede žrtve da pozovu različite brojeve telefonske podrške. Kada oni pozovu neki od tih brojeva, od njih se traži da „podršci“ daju svoje lične podatke, koji se kasnije koriste za napade na sisteme.

Pročitajte i:  1Password: Biometrijski ključ stiže na Android

Za više detalja možete pogledati kompletan izveštaj, pod nazivom „2023 Annual Report: Cybersecurity Trends & Insights“.

Izvor: Betanews

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,