Ogromni gubici auto industrije zbog nedostatka čipova

Pandemija korona virusa prekinula je mnoge tokove nabavke, što je uz povećanu potražnju dovelo do globalnog nedostatka čipova. A najveći negativni uticaj tog trenda odrazio se u auto industriji. Praktično svi veliki proizvođači automobila morali su da prilagode (čitaj smanje) svoju proizvodnju, jer nisu bili u stanju da kompletiraju svoja vozila, s obzirom da se čipovi danas nalaze gotovo u svim automobilskim sistemima.

auto

Prethodna procena je bila da će auto industrija izgubiti oko 110 milijardi dolara, ali konsultantska kompanija AlixPartners nedavno je revidirala svoju procenu, skoro duplirajući iznos očekivanih gubitaka – na 210 milijardi dolara. U svom izveštaju oni navode da su proizvođači čipova fokusirani na proizvodnju i investiranje u najnovije i najskuplje čipove, koji se upotrebljavaju u računarima i mobilnim telefonima, dok su zbog nedovoljnih zaliha zapostavljeni jeftiniji čipovi, zasnovani na starijim tehnologijama, koji se uglavnom ugrađuju u vozila. Očekuje se da će ovakva situacija potrajati sve do 2023. godine.

Ovaj nedostatak naterao je neke nacije i regione da razmisle i pronađu alternative. Na primer, Evropska Komisija očekuje da se u članicama Evropske Unije poveća proizvodnja čipova i da EU sa današnjih 9 procenata do 2030. godine zauzme 20 procenata tržišta čipova. Tim potezom smanjila bi se zavisnost od eksternih izvora, a pomoglo bi se i lokalnim ekonomijama.

Pročitajte i:  Samsung najavio 2 nm AI čipove sa HBM3 memorijom

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,